Hlavní obsah

Návrat o půlstoletí zpátky. V Londýně pomáhá proti tuberkulóze pojízdný rentgen

Londýn

V britské metropoli začali bojovat proti tuberkulóze pomocí dodávky, která jezdí po městě a nabízí bezplatný rentgen plic. Loni bylo v Londýně registrováno 3500 případů, tedy víc než v Nizozemsku, Belgii, Řecku a Norsku dohromady. Je to také víc než v některých afrických zemích, jako je Eritrea nebo Gambie, byť mnohem méně než v Indii, Číně nebo JAR, kde jsou stovky tisíc nemocných.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Bezdomovec vystupuje v Londýně z pojízdného rentgenu

Článek

Podobné dodávky byly běžné v Evropě i v USA v 50. letech, ale většina z nich zmizela o dvě desetiletí později, kdy se výskyt tuberkulózy snížil. Ale v poslední době jí začalo v Británii přibývat.

„Nějak jsme přestali dávat pozor a tuberkulóza se zase stala velkým problémem,” řekl Alistair Story, který působí v pojízdném rentgenu patřícím fakultní nemocnici londýnské univerzity UCL.

Velká většina případů je podle něj mezi bezdomovci, narkomany a vězni. I přes rozšířený názor, že tuberkulózu přinášejí do Británie přistěhovalci, Story tvrdí, že mezi nimi je výskyt nemoci nízký.

„Rozhodně to není tak, že kdybychom zavřeli hranice, tak se problém vyřeší,” řekl a připomněl, že jiné evropské země s mnoha přistěhovalci, jako jsou Francie a Německo, podobný nárůst tuberkulózy nezažily.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Radioložka ukazuje záběr plic na pojízdném rentgenu

Na tuberkulózu umírá v celém světě přes milión lidí ročně, z 95 procent v rozvojových zemích. Lékaři se také stále více obávají nárůstu šíření rezistentních baktérií tuberkulózy, které odolávají běžně užívaným antibiotikům.

Podle zprávy Světové zdravotnické organizace jsou v celém světě tři milióny lidí, kteří mají tuberkulózu a u kterých nebyla diagnostikována.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Fotografie bakterie Mycobacterium tuberculosis, která nejčastěji způsobuje tuberkulózu. Bakterie velká asi dva mikrometry je na snímku zvětšená 3700krát.

Dodávka, která jezdí v Londýně, stála 460 000 liber (14 miliónů korun). Má rentgen, jehož snímky může rentgenolog ihned analyzovat. V průměru posádka vyšetří asi 10 000 lidí ročně a objeví jeden nový případ tuberkulózy týdně. Pokud je rentgenový snímek znepokojivý, je pacient poslán do nemocnice na testy.

Reklama

Výběr článků

Načítám