Hlavní obsah

Náraz obří výletní lodi do mola v Benátkách: kolos nešlo kvůli poruše zastavit

Benátky

Za nehodou obří výletní lodi MSC Opera, která v neděli ráno na kanále v Benátkách zdemolovala molo i malou loď, byla porucha motorů. Kapitán 275 metrů dlouhé plavidlo nemohl zastavit, protože se ovládání motorů zaseklo na plném tahu. S řvoucími motory pak loď narazila do mola San Basilio, i když se ji snažily zpomalit remorkéry, uvedla televize Al Džazíra.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Náraz lodi MSC Opera do přístavního mola v BenátkáchVideo: Reuters

 
Článek

Nehoda se odehrála kolem půl deváté ráno. „Loď MSC měla poruchu motoru, kterou okamžitě ohlásil kapitán,“ uvedl ředitel společnosti provozující remorkéry Davide Calderan.

„Motor se zablokoval, ale se zařazeným tahem, takže se rychlost zvětšovala,“ dodal pro italský tisk.

Ve snaze snížit rychlost výletní lodi s výtlakem 65 tisíc tun se k ní připojily dva remorkéry, které ji naváděly do kanálu Guidecca, kterým lodě proplouvají do centra Benátek, jenomže jeden z řetězů spojujících remorkéry a loď praskl.

Výletní loď, která měla právo vjet do laguny, pak s vyjícími motory narazila do mola a následně do vyhlídkové lodě River Countess. Čtyři lidé z menší lodě skončili v nemocnici s lehkými zraněními, celkem bylo zraněných pět. [celá zpráva]

„Zvuk sirény a náraz jsou úplně děsivé, působí jako scéna z katastrofického filmu,“ napsal na Twitteru Tancredi Palmer, který náraz zachytil na video.

Zákaz vplutí do Benátek na obzoru

Nedělní havárie ještě zvýšila tlak na zákaz vplutí velkých lodí do kanálu Guidecca, kde plují blízko břehů. Podle kritiků jejich plavby způsobují erozi dna, která vede k zaplavování náměstí svatého Marka, a kazí také vyhlídku na historické město, které je na seznamu UNESCO.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Nehoda výletnáí lodi MSC Opera v Benátkách

Přístavní úřad v Benátkách uvedl, že v neděli bylo hlavní zvládnout nehodu, ale od pondělí bude hledat definitivní řešení pro provoz velkých lodí v Benátkách.

Foto: Vigili del Fuoco via AP, ČTK/AP

Poškozené molo na fotografii italských hasičů

Loď MSC Opera pro 2600 lidí byla spuštěna na vodu před 15 lety. V roce 2011 se dostala do problémů na Baltu, když jí selhaly motory a 2000 lidí na její palubě muselo být evakuováno.

Reklama

Výběr článků

Načítám