Hlavní obsah

Napětí na bělorusko-polských hranicích eskaluje. Míří k nim stovky migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava/Minsk

Směrem k polským hranicím se v pondělí ráno vypravilo z Běloruska několik stovek migrantů. Někteří z nich už dorazili k hraničnímu plotu v okolí Kuźnice, jiní se zdržují v nedalekém běloruském městě Bruzgi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky migrantů uvázly na bělorusko-polských hranicíchVideo: Reuters

 
Článek

Reportéři ruského serveru RIA Novosti upozornili, že k hraničnímu přechodu mezi dvěma výše zmíněnými městečky míří možná až tisíc migrantů, mezi kterými jsou ženy i s dětmi.

„Směrem k polským hranicím se aktuálně přesouvá početná skupina migrantů. K tomuto zoufalému kroku je přiměla lhostejnost a nelidský přístup polských úřadů. Běloruská strana přijímá nezbytná opatření k zajištění hladkého fungování mezinárodních komunikačních kanálů a také bezpečnosti osob pohybujících se po silnici k Polsku,“ uvedl v prohlášení běloruský pohraniční výbor.

Běloruské nezávislé médium Nexta napsalo, že většinu migrantů tvoří Kurdové, kteří nedávno do Běloruska přicestovali z Iráku. Běloruští vojáci některé z nich svedli na lesní cesty, a do pohraničního prostoru tak nemohli dorazit.

„Velmi znepokojivé informace. V Bělorusku, nedaleko polských hranic, se shromáždila velká skupina migrantů. Budou se snažit hromadně vstoupit do Polska,“ napsal na Twitteru mluvčí ministra pověřeného koordinováním polských tajných služeb Stanislaw Žaryn.

Polsko posílilo stráž

Státní tajemník při ministerstvu zahraničních věcí Piotr Wawrzyk v rozhovoru pro Radio Polsko řekl, že je přesvědčen o tom, že Bělorusové chtějí situaci eskalovat. „Povede to jenom k tomu, že dojde ke zbytečným ztrátám životů,“ uvedl.

Wawrzyk zároveň dodal, že Polsko je na podobný útok připraveno.

V polském pohraničním pásmu platí od začátku září výjimečný stav. Ministr obrany Mariusz Błaszczak na Twitteru napsal, že Polsko posiluje v reakci na pondělní situaci svou pohraniční stráž. Momentálně přechod Kuźnica – Bruzgi hlídá 12 tisíc vojáků.

Polsko od začátku roku zaznamenalo více než 30 tisíc pokusů o nelegální překročení hranice z běloruské strany. Vyššímu počtu příchozích migrantů čelí rovněž Litva či Lotyšsko.

Všechny tyto státy viní Minsk z toho, že migranty na jejich území posílá záměrně a činí tak ve snaze destabilizovat EU.

A pomstít se jí za sankce, které uvalila na běloruský autoritářský režim kvůli porušování lidských práv a brutálnímu potlačování běloruské opozice.

Reklama

Výběr článků

Načítám