Hlavní obsah

Najednou jsme se propadli a ocas letadla narazil do země, řekli cestující

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pasažéři tureckého letadla, které ve středu havarovalo během přistávacího manévru na amsterdamském letišti, vypověděli, že se stroj náhle propadl a jeho zadní část narazila do země. Na palubě podle výpovědí pasažérů citovaných stanicí BBC propukla panika a lidé se snažili dostat co nejrychleji ven. Havárii nepřežil žádný z pilotů, zachránili však desítky lidí.

Foto: Paul Vreeker, Reuters

Jedna z cetujících ze zříceného letadla

Článek

"Byli jsme asi v šesti stech metrech, když nám řekli, že jdeme na přistání,“ řekl turecký cestující Kerem Uzel a pokračoval: „Najednou jsme urazili velký kus, jakoby se letadlo dostalo do turbulence a propadlo. Ocas letadla narazil na zem a smýklo to s námi z dráhy do pole.“

„Najednou jsme přistávali a nechápali, co se děje. Někteří cestující v panice křičeli, ale všechno to bylo tak rychlé,“ popsal hrůzný okamžik na palubě letadla další cestující Huseyin Sumer.

„Hned jsem popadl děti, které šly uličkou právě kolem. Okamžitě jsme vzali děti ven z letadla,“ řekl další nejmenovaný cestující. „Všechno se to stalo během tří, pěti sekund, pak propukla panika,“ řekl Tuncer Mutluhan.

„Najednou úplně ztratil tah a nemohl se udržet ve vzduchu a mohli jste vidět, že se propadl o několik desítek metrů a náraz ho zastavil,“ popisoval pád letadla očitý svědek Thomas Freidhoff.

„Čumák mělo letadlo nahoře a ocas dole pod úhlem tak 45 stupňů. A jen pár sekund po nárazu začali vylézat zezadu lidé, bylo jich tak 15 nebo 20, všichni samozřejmě otřesení, ale pak se po pár minutách začali drápat zpět do letadla, aby pomohli ostatním, kteří byli lehce zranění,“ uvedl Freihoff.

:. V Amsterdamu se zřítilo turecké letadlo

"Celé letadlo, bez křídel, čumáku i bez motorů vzadu leželo na poli a kolem bylo snad 50 sanitek, spousta hasičských aut, několik vrtulníků a spousta policistů a sirén," popsal scénu po pádu jeden z místních obyvatel Jonathan Nip, který měl výhled na letiště. "Nebyl to tak velký náraz, protože letadlo bylo už opravdu blízko přistávací ploše."

"Dovolal jsem se svým dětem a příbuzným, kteří byli na palubě. Říkali mi, že propukla panika, bylo to hrozné, lidé vykřikovali: Dostaňte nás ven! Dostaňte nás ven!,“ řekl jeden z lidí na letišti, kteří přijeli přivítat své blízké na letiště."

Havárii nepřežilo devět lidí. Mezi oběťmi je i dvojice pilotů a další osoba, která s nimi byla v kabině. Jejich těla ve vraku kabiny zůstala déle kvůli dalšímu vyšetřování. Šest desítek sanitek převezlo do jedenácti okolních nemocnic 84 lidí. Šest z nich je v kritickém stavu, zranění 25 dalších jsou vážná, u 31 nebyly dokončeny všechny kontroly a 24 lidí utrpělo jen lehká zranění.

Nedávné nehody na letišti Schiphol

4. října 1992 - Nákladní Boeing 747 izraelských aerolinií El Al narazil do obytné čtvrti u letiště krátce po vzlétnutí. Zemřelo 47 lidí.

4. dubna 1994 - Tři lidé zemřeli a 13 se vážně zranilo při pádu letadla společnosti KLM. Letadlo na Schipholu přistávalo. Na jeho palubě bylo 24 lidí.

27. října 2005 - Požár v letištní vazební věznici zabil 11 lidí a 15 zranil.

25. února 2009 - Pád Boeingu 737-800 Tureckých aerolinií přilétajícího z Istanbulu nepřežilo devět lidí. Na palubě bylo 135 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám