Hlavní obsah

Nacionalističtí poslanci zmlátili ředitele ukrajinské televize a donutili ho rezignovat

– Kyjev
Novinky, rei

Pobouření nejen na Ukrajině vyvolal výpad nacionalistických poslanců ze strany Svoboda, kteří v úterý vtrhli do kanceláře ředitele státní televize, bili ho a uráželi a násilím přinutili podepsat svoji rezignaci. Nelíbilo se jim, že odvysílal záběry, na nichž ruský prezident Vladimir Putin podepisuje návrh smlouvy o odtržení Krymu od Ukrajiny a připojení k Rusku.

Šéfa ukrajinské televize zbili a donutili rezignovat

 
Článek

Úderku vedl Ihor Myrošnyčenko, který je jinak paradoxně také členem parlamentního výboru pro svobodu projevu. Na pořízeném záznamu je to muž v šedém plášti s copem.

Úřadujícího ředitele Prvního státního kanálu Oleksandra Pantelejmonova útočníci osočovali z vlastizrady, když dává během vojenské okupace Krymu ve vysílání prostor nepříteli. Opakovaně ho udeřili, nazývali Rusem a Moskvanem a donutili posadit se a podepsat rezignaci.

Pantelejmonov se marně ohrazoval, že je Ukrajinec a žádný zrádce. Poté, co podepsal, co chtěli, byl ještě vyveden na kyjevské náměstí Nezávislosti, kde se musel omluvit aktivistům, kteří na místě zůstávají i po skončení nepokojů, jež minulý měsíc vedly k pádu prezidenta Viktora Janukovyče.

Incident vyvolal pobouření, protestovala proti němu samotná televize, sdružení evropských televizních stanic i organizace Amnesty International. Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov slíbil záležitost vyšetřit a viníky potrestat. K rezignaci útočící poslance vyzval mimo jiné prezidentský kandidát a jedna z hlavních postav nedávných demonstrací, bývalý boxer Vitalij Kličko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám