Hlavní obsah

Kyjev vyměnil se separatisty 200 vězňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výměna vězněných osob na principu všichni za všechny mezi ukrajinskou vládou a proruskými separatisty v Donbasu skončila. Završení celé nedělní akce oznámil úřad ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, podle něhož povstalci propustili 76 lidí. Informaci potvrdila podle agentury TASS i druhá strana, které Kyjev předal 124 osob.

Foto: Yevgen Honcharenko, ČTK/AP

Výměna vězňů na Donbasu

Článek

„Vzájemné propuštění zadržovaných osob skončilo. V bezpečí na území kontrolovaném Ukrajinou je 76 našich lidí. Podrobnosti později,” citoval na svém webu list Ukrajinska pravda zatím krátké sdělení prezidentské kanceláře.

Foto: Yevgen Honcharenko, ČTK/AP

Proruský zajatec gestikuluje při výměně vězňů

Zpravodaj agentury TASS, který byl výměně na kontrolním stanovišti Majorsk u města Horlivka přítomen, napsal, že povstalcům z luhanské oblasti bylo předáno 63 zadržovaných a rebelům z doněcké oblasti 60. Později pak ukrajinští činitelé vydali ještě jednoho člověka.

Na druhé straně zástupci ukrajinských úřadů převzali 76 lidí. Z nich 25 bylo zadržováno v samozvané Luhanské lidové republice a 51 v Doněcké lidové republice.

Nevěřte Putinovi! varuje EU oceněný ukrajinský režisér Sencov

Evropa

Očekávanou výměnu ve formátu „všichni za všechny” iniciovala dohoda Volodymyra Zelenského a ruské hlavy státu Vladimira Putina, kteří před třemi týdny jednali v Paříži za účasti francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a německé kancléřky Angely Mrekelové.

Putin: Na ukrajinské hranici hrozí masakr jako ve Srebrenici

Evropa

Konečná výměna zajatců byla dohodnuta jakožto možný významný krok k vyřešení ozbrojeného konfliktu, který si od roku 2014 v oblasti Donbasu vyžádal už kolem 13 000 lidských životů. Dříve uzavřené příměří se ale stále porušuje, přičemž se z toho obě strany tradičně obviňují navzájem. Podle Ukrajiny a západních států mají separatisté vojenskou podporu Ruska, Moskva tato tvrzení vehementně odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám