Hlavní obsah

Na veřejnost se dostala jména a telefony agentů slovenské tajné služby

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská informační služba (SIS) čelí dalšímu skandálu poté, co na veřejnost unikla jména a čísla mobilních telefonů příslušníků tajné služby. Informuje o tom deník Nový čas. SIS zatím únik nepotvrdila.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Deník má k dispozici seznam agentů SIS s mobilními kontakty. Do redakce ho poslal anonym. Kromě telefonních čísel jsou v seznamu také hodnosti jednotlivých agentů a datum jejich narození. Anonym k dopisu připojil poznámku, v níž rozvádí, který z agentů je podle něho neschopný, a kdo je komu v tajné službě blízký.

Redaktoři Nového času v pondělí telefonovali na čísla mobilních telefonů ze seznamu. Po úvodních slovech, že volá redakce, volaný většinou telefon položil a nenechal redaktora ani domluvit. Někteří se tvářili překvapeně a spolupráci s tajnou službou popřeli. Některé mobily byly nedostupné.

Šéf SIS Jozef Magala na únik informací reagoval slovy: „Nemůžeme potvrdit tuto informaci, dokud neuvidíme, kdo tam je, a co tam je.“ Číslo jeho mobilního telefonu není tajné a novináři ho znají ještě z období, kdy byl asistentem poslance. „To není žádné tajemství. Je to telefon, který používám běžně. Jediná čísla, která jsme zveřejnili, jsou moje číslo a číslo mluvčího,“ dodal.

Bezpeční analytici považují únik informací za vážný problém. „Ředitel měl okamžitě jednat, věc prošetřit a vyvodit důsledky, i personální. Dnes to jsou telefonní čísla a zítra to může být něco jiného,“ řekl opoziční poslanec Pavol Prokopovič, předseda parlamentního výboru pro kontrolu SIS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám