Hlavní obsah

Na Ukrajině se porvali poslanci

Kyjev

Čtyři dny před druhým kolem prezidentských voleb na Ukrajině stoupá napětí. Na pozadí demonstrací v centru hlavního města Kyjeva se na úvod mimořádného zasedání poprali poslanci.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Před druhým kolem prezidentských voleb stoupá na Ukrajině napětí. nejvyšší státní úřad se utkají Viktor Janukovyč a premiérka Tymošenková.

Článek

Mimořádnou schůzi sněmovny svolala opoziční Strana regionů, která chce prosadit změnu volebního zákona. Volební komise mají podle jejího návrhu napříště zasedat i v případě, že nejsou usnášeníschopné. Proti návrhu se postavila vládní strana Blok Julije Tymošenkové (BJT), podle níž by změna zákona otevřela cestu k chaosu a volebním machinacím.

Už v noci pronikli do parlamentní budovy poslanci Strany regionů prezidentského kandidáta Viktora Janukovyče a zablokovali předsednická místa zasedacího sálu. Motivem byla snaha zabránit stoupencům Janukovyčovy volební soupeřky Tymošenkové, aby zmařili parlamentní schůzi.

Když se během ranního zasedání k předsednické tribuně obsazené poslanci opozice přiblížila skupina poslanců vládní BJT, došlo k fyzické potyčce. Nejprve se do sebe pustili poslanci Volodymyr Bondarenko a Andrij Kljujev, po chvíli se k nim přidali další. Po krátké potyčce opozice dál okupovala místa v předsednictvu, poslanci vládní strany kontrolovali řečnický pult.

Druhé kolo prezidentských voleb se na Ukrajině uskuteční v neděli. O nejvyšší státní úřad se utkají Viktor Janukovyč a premiérka Tymošenková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám