Hlavní obsah

Na Ukrajině rostou obavy z ofenzívy separatistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Brusel

Po ztrátě doněckého letiště rostou na Ukrajině obavy z dalšího vývoje situace na frontě. Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov nevylučuje, že separatisté podniknou v nejbližší době ofenzívu. Dospěl k tomu poté, co navštívil oblast bojů. Naopak prezident Petro Porošenko hovořil o vítězstvích v tankových bitvách.

Foto: Mstyslav Chernov, ČTK/AP

Tank separatistů před zničeným obchodem na cestě k doněckému letišti

Článek

Turčynov zdůraznil, že separatisté u linie doteku neustále posilují, když tam přisouvají další bojovníky i vojenskou techniku.

„Zejména pravidelné jednotky ozbrojených sil Ruské federace vedou k předpokladům, že v nejbližší době bude provedena rozsáhlá nepřátelská ofenzíva,“ domnívá se.

Zdůraznil, že nejhorší je situace u Doněckého letiště, ze kterého byli ukrajinští vojáci vytlačeni. Daří se jim držet už jen hasičskou zbrojnici, věž dispečerů a ranvej.

Foto: Reuters

Separatisté na tanku na předměstí Doněcku

„Zcela zničen je nový terminál. Naše ozbrojené síly upevnily pozice v oblasti obce Pisky a uštědřily nepříteli několik tvrdých ran,“ řekl Turčynov.

Již před ním informoval mluvčí operace ATO na východě Ukrajiny Andrij Lysenko, že ukrajinské síly pevně drží pozice u Pisků a Avdijivky. Opuštění terminálu zdůvodnil tím, že už nemá žádnou hodnotu, protože byl v bojích zničen. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Zničené letadlo na doněckém letišti

Turčynov zdůraznil, že byly zničeny cesty od letiště, které umožňovaly rychle přisouvat obrněnou techniku. Zmínil také, že se situace v dalších oblastech stabilizovala, a to nejen na jihu, ale i na severu Luhansku u kontrolních stanovišť 29 a 31, kde se pokoušeli separatisté v posledních dnech o průlom a postoupili. [celá zpráva]

Právě tam se měly objevit podle ukrajinských zdrojů řadové ruské jednotky, ale Moskva to popřela. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Raketomet BM-21 Grad doněckých separatistů

Ani NATO nepotvrdilo, že by na Ukrajině působily celé ruské jednotky. Zmínilo jen poradce, kteří mají řídit a koordinovat operace separatistů a informovalo také o ruských dodávkách zbraní včetně těžké techniky. [celá zpráva]

Porošenko mluvil o vítězstvích

Ještě dál zašel v optimistickém hodnocení posledních střetů ukrajinský prezident Petro Porošenko. Po setkání s představiteli silových resortů hovořil o vítězstvích. Na úvod prohlásil, že 22. ledna ukrajinské síly úspěšně odrazily útoky na všech frontách: „Na všech frontách pevně držíme pozice bez ohledu na to, že síla ostřelování desetinásobně vzrostla proti tomu, jak to bylo před začátkem intenzivních bojů.”

„Byly tam skutečné tankové bitvy. Ukrajinské ozbrojené síly je vyhrály.” Porošenko oznámil, že ukrajinská armáda zničila tři tanky protivníka a dvě nepřátelská vozidla s municí. Zmocnila se také obrněných transportérů BMP a BTR. „Protivník zaplatil vysokou cenu za to, že se avanturisticky pokusil napadnout naše ozbrojené síly.

Ukrajinské síly pod palbou

Varovná slova potvrzují zprávy z fronty, které mají daleko k optimistickým prohlášením o tom, že jsou nepříteli uštědřovány tvrdé údery.

„Část objektů letiště, které jsou jen částečně poničené, ještě drží kyborgové (kyborgové se přezdívá ukrajinským vojákům s přilbovým hledím, pozn. red.). Pokračuje tvrdý boj, zatím je předčasné dělat závěry. Co se týká Pisků, ty jsou zcela pod kontrolou ukrajinských sil. Muži z pluku Dněpr-1 uvádějí, že jsou pod neustálou palbou, ale pozice drží,“ uvedl Jerij Berez, zástupce pluku Dněpr-1, který hájí vzdálené předměstí Doněcku Pisky.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský voják v obrněném transportéru

Také Avdijivka čelí tvrdé palbě stejně jako Debalcevo, potvrdil zástupce vnitra v doněcké oblasti Vjačeslav Abroskin. Zmínil ostřelování obytných domů v Avdijivce a budovy milice v Debalcevu.

Abroskin dodal, že při ostřelování Marinivky zemřel devítiletý chlapec a zraněn byl jeho čtrnáctiletý bratr.

Úkol dne

Turčynov dodal, že úkolem velení je nejen „posílit naši obranu, ale také zavést opatření, které by zabránilo nepříteli provádět krvavé provokace.“

Jeho slova zazněla v době, kdy se v ukrajinských médiích objevují výzvy k potrestání generálů, kteří prý obranné boje v letištním areálu nezvládli. Terčem kritiky je zejména náčelník generálního štábu Viktor Muženko. Ten stál loni v létě v čele gardistů, kteří se dostali do problémů v kotli u Ilovajsku, ale nakonec byl pro svůj rázný přístup vybrán na pozici náčelníka štábu.

Boje u letiště ale ukazují, že se dopouštěl podobných chyb, jako u Ilovajsku, kdy se přisouvaly jen malé posily a podcenila se obrana před obkličovacími operacemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám