Hlavní obsah

Na střední škole ve Finsku pobodal útočník několik lidí, mladá žena zemřela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky
Aktualizováno

Do školy Savo College ve městě Kuopio ve východním Finsku v úterý vtrhl útočník ozbrojený nožem, některé zprávy hovoří o meči, a zabil jednu ženu a deset dalších lidí zranil. Dva z nich jsou ve vážném stavu. Lehce zraněn byl i jeden zasahující policista.

Foto: Hannu Rainamo, ČTK/AP

Finská policie před obchodním centrem, kde je škola.

Článek

„Ve škole v Kuopio bylo nalezeno jedno mrtvé tělo,” uvedla policie, aniž by uvedla, kdo je obětí. Podle televize MTV je obětí mladá žena, která na škole studovala.

„Příslušníci použili při zásahu střelnou zbraň. Policie zadržela jednoho pachatele. Zranění byli evakuováni,” dodala policie a potvrdila, že útočník je finský občan, který použil nespecifikovanou zbraň s čepelí. U sebe měl také střelnou zbraň.

Anssi Saarelainen, který pracuje v obchodním domě v areálu Herman, kde je i škola, již navštěvuje 600 studentů, řekl serveru deníku Ilta-Sanomat, že se nejprve ozval požární poplach. Vzápětí dorazila policejní hlídka se psem. „Pak jsem slyšel dva výstřely,“ řekl Saarelainen.

Jeden ze svědků řekl listu Keskisuomalainen, že při útoku mladý muž „odpálil několik petard”. „Mečem zasáhl do krku dívku a bodl ji do břicha,” popsal řádění útočníka.

Foto: Hannu Rainamo, ČTK/AP

Finská policejní auta před nákupním střediskem, kde je škola.

Další nejmenovaný svědek řekl deníku Iltalehti, že útočník na škole studoval. Vypověděl, že vstoupil do třídy s taškou, vytasil meč a zasáhl jím učitelku a způsobil jí hlubokou ránu. Mezi studenty propukla panika, ale někteří začali po útočníkovi házet židle. Útočník, který se před nimi pokoušel utéci, několik žáků poranil.

Učitelce se podařilo utéci, řekla finské televizi MTV Roosa Kokkonenová, která pracuje naproti v garáži: „Když jsem pomáhala učitelce, zaslechla jsem další výkřiky o pomoc. Studenti utíkali do mé garáže.” Uvedla, že popsali zbraň jako dlouhý meč, se kterým divoce máchal.

Nákupní centrum vzdálené čtyři kilometry od města policie uzavřela, evakuovala a prohledala.

Opilý cizinec v Plzni pobodal sportovce, ten přišel o nohu. Útočníkovi hrozí 18 let

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám