Hlavní obsah

Na srbsko-maďarské hranici zdržení, pak už hladká cesta do západní Evropy

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Jediné zdržení, které migranti zažívají po překročení srbsko-maďarské hranice, je ve chvíli, kdy je maďarské úřady registrují. Dál je už cesta na Západ prakticky volná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci na cestě do BudapeštiVideo: Reuters

 
Článek

Maďarsko oznámilo, že během pondělí překročilo hranice země 2706 migrantů. V noci na úterý přespalo na tzv. sběrném místě na poli u maďarské obce Röszke několik stovek běženců.

Teplota klesla pod deset stupňů, dobrovolníci rozdávali přikrývky a teplé oblečení. Nachlazení se stále častěji objevuje především u malých dětí. Na záběrech maďarské televize Hír Tv bylo vidět lékaře, který „ordinoval“ přímo na sběrném místě a snažil se běžencům pomáhat. „Léky má rozložené na zemi, protože zde není ani stůl, kam by je položil,“ uvedla televize.

Registrace a cesta na Západ

Ze sběrného místa je převážejí autobusy do nedalekého záchytného tábora, kde se uskuteční registrace. Policisté se nadále potýkají s neochotou migrantů registrovat se na území Maďarska. Obávají se totiž, že po registraci nebudou vpuštěni do Německa. Po vysvětlení, že pokud se neregistrují, nebudou puštěni dál, se tomuto úkonu podrobují. Následně uprchlíky převážejí autobusy do Budapešti.

Foto: MTI

Nakonec nastoupili do autobusů.

V pondělí večer vyrazila skupina asi 200 migrantů pěšky po dálnici M5 a způsobila tam dopravní kolaps. Když je přemohla únava, chtěli přespat přímo na dálnici. Před půlnocí je nakonec maďarští policisté přesvědčili, aby se nechali autobusy odvézt zpět do záchytného tábora.

Na nádraží je klid

Na budapešťském Východním nádraží pouští policisté migranty do vlakových spojů mířících k hranicím Rakouska. Do jedné soupravy může maximálně 150 uprchlíků, aby se do vlaku dostali i běžní cestující. Běženci tak míří za svým vysněným snem – Německem.

Reklama

Výběr článků

Načítám