Hlavní obsah

Na Slovensku zrušili obvinění bývalého generálního prokurátora Trnky

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Obvinění bývalého generálního prokurátora Slovenské republiky Dobroslava Trnky (56) ze zneužívání pravomoci veřejného činitele bylo zrušeno. V úterý o tom informoval server aktuality.sk s tím, že o zrušení obvinění rozhodl stejný prokurátor, který v pátek po 24 hodinách Trnku propustil z cely předběžného zadržení.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý generální prokurátor Slovenské republiky Dobroslav Trnka

Článek

Bývalého generálního prokurátora zadržela Národní kriminální agentura (NAKA) minulý čtvrtek, vyšetřovatel žádal uvalení vazby, ale Trnka byl propuštěn po osmihodinovém výslechu a noci strávené v cele. Server aktuality.sk napsal, že zrušení obvinění bylo očekávaným krokem poté, co úřad speciální prokuratury koncem minulého týdne uvedl, že nevidí důvod k trestnímu řízení.

Mluvčí policie Michal Slivka v úterý potvrdil, že bylo doručené usnesení úřadu speciální prokuratury, kterým zrušil usnesení vyšetřovatele NAKA o zahájení trestního řízení a současně o vznesení obvinění vůči Trnkovi pro zločin zneužívání pravomoci veřejného činitele. Podle prokuratury nebyla naplněna skutková podstata trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele a je možné mluvit pouze o ekonomické trestné činnosti.

Na Slovensku zadrželi bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnku

Evropa

Na případ se chce podívat také generální prokurátor Slovenské republiky Jaroslav Čižnár. V souvislosti s propuštěním Trnky se nechala slyšet rovněž prezidentka Zuzana Čaputová, že si do prezidentského paláce pozve Čižnára i šéfa policie Milana Lučanského.

Za to si vysloužila ostrou kritiku expremiéra a předsedy nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica. „Co má, co generální prokurátor a prezident policejního sboru vysvětlovat prezidentce. Buď respektujeme, nebo nerespektujeme rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení,“ řekl Fico.

Na Slovensku zadrželi bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnku

Evropa

Trnka působil ve funkci generálního prokurátora od roku 2004 do roku 2011. Loni byla zveřejněna nahrávka, na níž podle slovenských médií mluví Trnka s podnikatelem Marianem Kočnerem, obviněným z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka, o korupční aféře Gorila.

„Něco takového se dá bez problémů zmanipulovat,“ reagoval tehdy Trnka pro televizi Markíza. Odmítl rovněž, že by se zmíněnou nahrávkou kšeftoval a pokoušel se s ní vydírat šéfa finanční společnosti Penta Jaroslava Haščáka. „To se nikdy nestalo,“ dodal Trnka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám