Hlavní obsah

Na Slovensku zlegalizovali romskou osadu, obyvatelé musí platit místní poplatky

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Starosta slovenské obce Čirč v okresu Stará Ľubovňa zlegalizoval romskou osadu, která zde vyrostla načerno. Obyvatelům zároveň oznámil, že od prvního dubna budou muset platit daně a místní poplatky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

V osadě bylo nelegálně postaveno 45 domů, v nichž žije téměř 300 lidí. Ve všech případech se jednalo o černé stavby, které vyrostly na cizích pozemcích a bez stavebního povolení. Starosta obce Michal Didik televizi Joj řekl, že proces legalizace osady trval asi půl druhého roku. „Problémem bylo přesvědčit lidi ze vsi, aby se vzdali svých pozemků v osadě ve prospěch obce,“ uvedl starosta, který musel přesvědčit 150 vlastníků pozemků o celkové rozloze deset tisíc metrů čtverečních.

Od prvního dubna se začnou v osadě vybírat poplatky a každý, kdo bude chtít stavět, musí mít stavební povolení. Televize upozornila, že obyvatelům osady se asi nebude chtít platit za něco, co měli doposud zdarma. „Přijde upomínka, druhá třetí, a pokud nebude reakce, tak přistoupíme i k tomu nejhoršímu a možná přijede i bagr,“ pohrozil starosta.

Na Slovensku je řada romských osad, které vyrostly nelegálně na cizích pozemcích. Podle Marka Hojsíka z Romského institutu je to, co udělal starosta obce Čirč jediným možným řešením. „Je to asi jediný recept, jak mohou obce tuto situaci řešit,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám