Hlavní obsah

Na Slovensku žije 29 tisíc Čechů

Bratislava

Při loňském sčítání lidu na Slovensku se k české národnosti přihlásilo 29 tisíc lidí, vyplývá z aktuálně zveřejněných dat. K národnostním menšinám u našich sousedů se celkem hlásilo 600 tisíc lidí. Samotných Slováků pak na Slovensku žije podle údajů ze sčítání 4,6 milionu, tedy necelých 84 procent z celkové populace.

Ilustrační foto

Článek

K maďarské národnosti se při loňském sčítání na Slovensku přihlásilo 422 tisíc obyvatel a k romské přes 67 tisíc lidí. Téměř 24 tisíc lidí uvedlo národnost rusínskou.

Přibylo ateistů

Na tradičně silně nábožensky založeném Slovensku překvapivě stoupl počet ateistů. Do skupiny bez náboženského vyznání se přihlásilo 1,3 milionu obyvatel, což představuje 23,8 procenta. Při předchozím sčítání lidu v roce 2011 bylo bez vyznání 725 tisíc lidí, tedy 13,4 procenta. Katolíků je o 300 tisíc méně než před deseti lety. V Bratislavském kraji je až 40 procent obyvatel bez vyznání.

Češi stárnou. Statistický úřad představil výsledky sčítání lidu

Domácí

K římskokatolickému vyznání se přihlásily 3 miliony lidí, což představuje 55,8 procenta obyvatel. Před deseti lety to bylo 62 procent obyvatel. K evangelickému vyznání se loni přihlásilo 287 tisíc lidí (5,2 %) a k řeckokatolickému 218 tisíc obyvatel (4 %).

Reklama

Výběr článků

Načítám