Hlavní obsah

Na Slovensku soudí policisty, kteří šikanovali romské děti

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Košice

Deset slovenských policistů stanulo v pátek před Okresním soudem v Košicích za zneužití pravomocí veřejného činitele a šikanování romských dětí. Policisté měli šest romských dětí nutit, aby se vzájemně fackovaly. Vše si nahrávali na mobilní telefony a záběry byly zveřejněny na internetu.

Článek

Policisté se ke skutku nepřiznali. Před soudem všichni vyhlásili, že jsou nevinní a rozhodli se nevypovídat. Pokud soud prokáže, že policisté jednali z rasového důvodu, hrozí jim čtyři až deset let vězení.

Loni 21. března okradla skupina romských děti na košické ulici starší ženu. Policisté je za to předvedli na policejní stanici. Na děti ve věku 10 až 16 let pouštěli psy bez náhubků a nutili je, aby se vzájemně fackovaly. Vzápětí se museli svléct do naha a policisté jim měřili čas.

Na záběrech s mobilního telefonu je slyšet, že policisté se jim přitom posmívali a zdůrazňovali jejich romský původ. Jednomu z chlapců měl policista přiložit k hlavě pistoli a ptal se ho, zda ho má zastřelit. Následně policista přikázal chlapci, aby mu lízal boty a nutil ho, aby lopatou udeřil jiného chlapce.

Reklama

Výběr článků

Načítám