Hlavní obsah

Na Slovensku se znovu demonstruje, účastníci chtějí odchod šéfa policie

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

V pětadvaceti slovenských městech ve čtvrtek pokračují shromáždění Za slušné Slovensko. Největší se koná tradičně na bratislavském Náměstí Slovenského národního povstání, kam přišlo několik desítek tisíc lidí. Organizátoři a účastníci protestů požadují především odstoupení policejního prezidenta Tibora Gašpara.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v Bratislavě

 
Článek

Shromáždění začalo minutou ticha k uctění zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Poté začali přítomní zvonit klíči a provolávat protivládní hesla. Na pódiu vystupují veřejně známé osobnosti, například herci.

Slovákům se nelíbí, že ani po šesti týdnech nebyla vyšetřena vražda Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. [celá zpráva]

Organizátoři shromáždění žádají nového ministra vnitra Tomáše Druckera, aby proto neprodleně odvolal policejního prezidenta Gašpara. „Pan Drucker tvrdí, že potřebuje čas na rozhodnutí. Pokud mohli politici vytvořit novou vládu za dva dny, tak nerozumíme výmluvě pana Druckera, že v průběhu několika dnů nemůže najít nového policejního prezidenta v řadách slušných policistů,“ upozornili organizátoři shromáždění.

Slovenský premiér  Peter Pellegrini ve čtvrtek v podvečer výzvy k odchodu policejního prezidenta odmítl. Vláda podle něj musí rozhodovat na základě faktů a ne emocí.

Foto: Ivan Vilček

Protest v Bratislavě začali v 17 hodin

Jednat odmítají

Organizátoři odmítli pozvání Druckera na jednání, dokud Gašpara neodvolá. „Gašparovo odvolání považujeme za první a nevyhnutelný krok pro začátek obnovování důvěry v nové vedení ministerstva vnitra, k naplnění požadavku na nezávislé vyšetření vraždy Jána a Martiny a všech případů, na které Ján poukázal,“ uvedli organizátoři.

BlavaVideo: Novinky

Odchod Gašpara z funkce podpořil i prezident Andrej Kiska, který se k tomu vyjádřil po středečním jednání s českým prezidentem Milošem Zemanem ve Vysokých Tatrách. „Výměna klíčových lidí v policii, mezi něž Gašpar patří, je podmínkou budování důvěry lidí v policii,“ řekl Kiska.

Největší protesty od roku 1989

„Hlas ulice je důležitý, aby si politici nemysleli, že se spokojíme s výměnou figurek ve vládě. Vyšetřování vraždy nepokročilo, většina politiků si udržela křesla a bývalý premiér Robert Fico vše řídí ze sídla strany Směr,“ říká František Ondraško z Bratislavy. „Vražda Jána a Martiny musí být vyšetřena. Dokud se tak nestane, protesty by měly pokračovat,“ konstatovala Martina Bezáková ze Senice.

Po vraždě Kuciaka a jeho přítelkyně se po celém Slovensku konaly největší protesty od listopadu 1989, když na bratislavském náměstí bylo až 65 tisíc lidí.

Premiér Robert Fico podal demisi, čímž padla celá slovenská vláda. Novým premiérem se stal Peter Pellegrini a původní vládní koalice Směr-sociální demokracie, Slovenská národní strana a strana Most-Híd pokračuje dál.

Reklama

Výběr článků

Načítám