Hlavní obsah

Na Slovensku před volbami vyšetřují Gorilu

Právo, Ivan Vilček (Právo)
Bratislava

Speciální tým slovenské generální prokuratury se bude zabývat případem dokumentu tajné služby s názvem Gorila, který unikl do médií. Gorila poukazuje na údajnou korupci za druhé vlády premiéra Mikuláše Dzurindy v letech 2002 až 2006.

Foto: archiv, Právo

Gorila poukazuje na údajnou korupci za vlády premiéra Mikuláše Dzurindy.

Článek

Generální prokuratura vyšetřovala případ Gorila už v minulosti a dospěla k závěru, že dokumenty nejsou autentické. Vedení Slovenské informační služby (SIS) tehdy odmítlo žádost prokuratury o zbavení mlčenlivosti svých příslušníků. Podle premiérky Ivety Radičové bude tentokrát SIS při vyšetřování spolupracovat.

Trestní oznámení podali tentokrát poslanci liberální strany Svoboda a Solidarita. Tvrdí, že mají potvrzenou pravdivost dokumentu. „Medializované dokumenty obsahují některé otázky, které se dají poměrně lehce potvrdit nebo vyvrátit,“ tvrdí mluvčí slovenského ministerstva vnitra Gábor Grendel.

Materiály mají dokazovat zasahování finanční skupiny Penta do politiky, například přes tehdejšího ministra hospodářství Jirka Malchárka z dnes již zaniklé strany Aliance nového občana. Dokumenty obsahují rovněž informace o politických nominacích, miliónových provizích, odposlouchávání Penty tajnou službou a propojení příslušníků SIS se zájmovými skupinami.

Začnou znovu před volbami

SIS medializované informace nekomentuje, Penta je označila za výmysly a exministr Malchárek se odmítl vyjádřit. Podle deníku Sme se Malchárek po odchodu z politiky nastěhoval do luxusní bratislavské vily, kterou oficiálně vlastní firma propojená se skupinou Penta.

Někteří bývalí členové SIS tvrdí, že v minulosti byla snaha zamést celý případ pod koberec. Nyní se případ Gorila objevuje před březnovými parlamentními volbami.

Reklama

Výběr článků

Načítám