Hlavní obsah

Na Slovensku pokračuje soud s obžalovanými z vraždy novináře Jána Kuciaka

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Aktualizováno

Sedmým dnem pokračuje v pondělí na Slovensku soudní přelíčení u specializovaného soudu v Pezinku s obviněnými z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Z obžalovaných se k soudu dostavili pouze Marian Kočner a Tomáš Szabó.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný podnikatel Marian Kočner u soudu v Pezinku

Článek

Proces bude pokračovat jen se třemi obžalovanými, oznámila předsedkyně senátu Ružena Sabová před jednáním. Soud vyloučil Miroslava Marčeka k samostatnému řízení, protože se přiznal, že zastřelil Kuciaka a Kušnírovou.

Před senátem mají vypovídat dvě znalkyně z oblasti antropologie. Měly zkoumat kamerové záznamy z obce Veľká Mača, kde byl mladý pár 21. února 2018 zavražděn. Prohlédly si nejen záznamy ze dne vraždy, ale také z dnů, kdy si pachatelé šli prohlédnout místo činu.

U soudu by měly uvést, s jakou pravděpodobností se jim podařilo na záběrech bezpečnostních kamer ztotožnit Miroslava Marčeka a Tomáše Szabóa. Marček se už přiznal, že Kuciaka a Kušnírovou zastřelil. Szabó měl být řidičem auta, kterým oba do Veľké Mače přijeli.

Prokurátor už nepředvolal žádné další svědky. Obžaloba musí ještě vykonat listinné a věcné důkazy. Mezi nimi také komunikaci přes aplikaci Threema. Obhajoba Mariana Kočnera, který si měl vraždu objednat, požádala o předvolání znalce, který analyzoval zajištěné mobilní telefony a USB klíče.

Kočner je obžalován z objednávky vraždy přes Alenu Zsuzsovou a Zoltána Andruskóa. Posledně jmenovaný od začátku vyšetřování spolupracoval s policií a po uzavření dohody o vině a trestu byl koncem roku 2019 odsouzen k 15 letům vězení. V procesu vystupuje jako svědek. Kočnerovi, Zsuzsové, Marčekovi a Szabóovi hrozí za dvojnásobnou úkladnou vraždu 25 let vězení až doživotí.

Reklama

Výběr článků

Načítám