Hlavní obsah

Na Slovensku obvinili bývalého vysoce postaveného policistu kvůli lustraci Kuciaka

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ze zneužití pravomocí veřejného činitele byl v pátek obviněn bývalý šéf finančního zpravodajské jednotky slovenské Národní kriminální agentury NAKA Pavol Vorobjov. Důvodem je lustrace zavražděného novináře Jána Kuciaka.

Foto: Repro Aktuality.sk

Ján Kuciak

Článek

V souvislost s lustrací novináře byli ve čtvrtek zadrženi také další dva vysoce postavení policejní funkcionáři, ale vůči nim obvinění vzneseno nebylo. Všichni tři byli postupně propuštěni, Vorobjov bude vyšetřován na svobodě.

„V souvislosti s lustrací nebohého novináře Jána Kuciaka byl zadržen P. V. pro podezření ze spáchání přečinu zneužívání pravomocí veřejného činitele v souběhu s přečinem neoprávněného nakládání s osobními údaji,“ uvedlo slovenské ministerstvo vnitra ve svém prohlášení.

Na Slovensku zadrželi vysoce postavené policisty

Evropa

Několik měsíců před vraždou měl Vorobjov lustrovat Kuciaka v databázi policejního prezidia. Při lustraci zjišťuje policista o občanovi základní údaje: bydliště, rodinné poměry, zda vlastní zbraň nebo automobil a podobně. „Vorobjov loni v této souvislosti vypovídal na policii. Původně řekl, že postupoval na pokyn tehdejšího policejního prezidenta Tibora Gašpara, ale pak výpověď změnil,“ uvedl Denník N. Gašpar popřel, že příkaz k lustraci vydal.

Novinář Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová byli zavražděni 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. V souvislosti s vraždou bylo obviněno několik osob.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám