Hlavní obsah

Na polsko-běloruské hranici zemřel už pátý migrant

– Varšava

Nedaleko polsko-běloruské hranice v noci na pátek zemřel další migrant, informovala polská pohraniční stráž na svém twitterovém účtu. V posledních dnech jde o pátý případ úmrtí mezi běženci, kteří se snaží dostat z Běloruska do Polska.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polští pohraničníci u hranic s Běloruskem.

Článek

Polští pohraničníci uvedli, že v noci asi půl kilometru od hranice zadrželi skupinu migrantů, občanů Iráku. Jeden z nich i přes snahy o oživení zemřel. Zřejmě dostal infarkt. Další muž skončil v nemocnici, má pozitivní test na covid-19.

Portál onet.pl píše, že v sobotu členové polských bezpečnostních sil několik kilometrů od polsko-litevsko-běloruského trojmezí našli v lese tělo mrtvého Iráčana, který zemřel na podchlazení. Další migranty zachránili z bažin. O víkendu pohraničníci informovali, že v příhraničí našli další tři mrtvé migranty.

Smrt migrantů na hranici: Nebýt pohraničníků, umře jich víc, říká polský premiér

Zahraniční

V regionu kolem hranice s Běloruskem platí od 2. září výjimečný stav, do oblasti nemají kvůli tomu přístup zástupci mezinárodních organizací, ochránci lidských práv ani média, informace polské pohraniční stráže proto nelze v takové situaci ověřit. Za tento měsíc polské úřady evidují skoro 5000 případů ilegálního překročení hranice.

Nebývale mnoho migrantů dorazilo v uplynulých týdnech z Běloruska i k hranicím Litvy. Tato pobaltská země i Polsko obviňují běloruského autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka, že se tímto způsobem snaží destabilizovat Evropskou unii a její členské státy.

Migranti se valí přes Polsko ilegálně do vysněného Německa

Evropa

Polská pohraniční stráž ve čtvrtek zveřejnila na Twitteru fotografie, které podle ní pocházejí z mobilních telefonů migrantů. Je na nich vidět, že do Běloruska přijíždějí jako turisté, na jednom ze snímků jsou vyfocení v Minsku. Po několika dnech je autobusy odvezou k hranici s Polskem.

Čtyři mrtví na bělorusko-polské hranici. Zemřelá žena u sebe měla děti

Zahraniční

Lukašenko sám potvrdil, že dovážení migrantů k východní hranici EU je odvetou za sankce, které sedmadvacítka přijala vůči jeho režimu kvůli brutálnímu potlačení opozice a porušování lidských práv v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám