Hlavní obsah

Na pobřeží Severního moře hynou tisíce ptáků

V Nizozemsku na pobřeží Severního moře byly minulý týden objeveny tisíce mrtvých mořských ptáků - alkounů obecných. Příčiny masového úmrtí právě tohoto druhu ptáků zatím nejsou známé.

Foto: Profimedia.cz

Kontejnery, které se uvolnily z lodi MSC Zoe, skončily v moři.

Článek

Nizozemská média současnou katastrofu dávají do souvislosti s nehodou lodi MSC Zoe z počátku ledna, kdy se během bouře z lodi uvolnilo 341 kontejnerů a do moře se dostalo množství zboží, ale i nebezpečných chemikálií, napsala agentura DPA.

První zprávy hovoří o tom, že ptáci měli vážné poškozené žaludky a střeva. Univerzita nesdělila přesný počet uhynulých zvířat, nizozemská média píší o minimálně dvacet tisících, ovšem nemusí to být konečné číslo. Každý den se nacházejí buď mrtvé kusy, nebo velmi zeslabení ptáci, kteří následně uhynou.

Foto: Profimedia.cz

Alkoun obecný. Ilustrační foto

„Situace je alarmující,“ uvedl mořský biolog Mardik Leopold z univerzity ve Wageningenu. První výsledky testů se očekávají počátkem března.

Zvláštní je, že zatím hyne pouze jeden druh alkouna a jen v Nizozemsku. Na pobřeží sousedního Německa ani Belgie podobné problémy nejsou hlášeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám