Hlavní obsah

Na Německo se žene silná bouře, na jihu hrozí supercela i tornádo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihu Německa hrozí v pátek odpoledne supercela, nejsilnější bouřka na světě, a tornádo, varuje německá meteorologická služba (DWD). Supercela by měla vzniknout jižně od Mnichova a pohybovat se z Rosenheimu směrem na Pasov. Právě v této oblasti hrozí také výskyt tornáda, varují němečtí meteorologové.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

První silné bouřky předpovídají meteorologové kolem 15:00 pro sever Německa. Tato vlna se bude postupně přesouvat z Hamburku směrem na Magdeburg, Erfurt a Norimberk a dál na východ. Navzdory tomu, že by to měly být bouřky silné, meteorologové tvrdí, že budou neškodné v porovnání s těmi, které postupně dorazí na východ a jih Německa.

V nočních bouřkách může spadnout extrémní množství srážek

Počasí

Postup bouřek bude pomalý, protože jim na východě Německa brání „zeď“ tvořená horkým počasím, kdy teploty přesahují 33 stupňů Celsia, upozorňují meteorologové. Bouřky proto budou zesilovat, ale velmi pomalu. Provázet je bude silný vítr, intenzivní déšť a také masivní krupobití.

Tornádo a supercely

Nejnebezpečnější situace hrozí od 18:00 na okraji Alp, v oblasti jižně od Mnichova. V této oblasti očekávají meteorologové vznik supercely.

Vrátí se tropy i silné bouřky

Počasí

„Supercelární bouře je tvořena jednou mohutnou buňkou a její část – tzv. mezocyklona – rotuje kolem své osy. Tento typ bouří je typický pro USA, v Evropě se vyskytuje jen zřídka,“ řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová. Upozornila, že supercelární bouře patří k nejničivějším, často ji doprovází tornádo a také krupobití.

Němečtí meteorologové předpokládají, že se supercela bude pohybovat z Rosenheimu směrem na Pasov. Jí by měly vrcholit páteční bouřkové aktivity. Od 21:00 by se situace měla postupně uklidňovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám