Hlavní obsah

Na konferenci v Kodani chtěly násilím proniknout stovky lidí

Kodaň

Dánská policie ve středu nasadila slzný plyn proti davu demonstrantů, který se pokoušel násilím prolomit bariéry kolem konferenčního centra v Kodani. Mezitím na funkci předsedkyně ekologického summitu OSN z procedurálních důvodů rezignovala dánská ministryně Connie Hedegaardová. Nahradí ji premiér Lars Lokke Rasmussen.

Článek

Do centra Bella Centre se pokusily proniknout stovky lidí požadujících rychlé přijetí úmluvy o razantním snížení škodlivých emisí. Policie jich přes sto zadržela a konferenční centrum muselo být uzavřeno. Skupině asi deseti lidí se podařilo do centra prodrat.

Na konferenci v průběhu dne dorazí desítky představitelů vlád a zemí, což je také důvod, proč post předsedy summitu převzal dánský premiér. "Vzhledem k tomu, že přijíždí tolik šéfů států a vlád, je vhodné, aby (konferenci) předsedal premiér Dánska," řekla Hedegaardová. "Premiér mne nicméně jmenoval svou mimořádnou zástupkyní, takže budu se svými kolegy pokračovat ve vyjednávání výsledku (schůzky)," dodala.

Do rozhovorů se ve čtvrtek formálně zapojí přes 120 státníků. Závěrečná dohoda by měla být do pátku.

Vůči dohodě mají dál rozdílné názory rozvinuté a rozvojové země. Sporné otázky přetrvávají ohledně objemu snížení emisí ve vyspělém průmyslovém světě, ohledně financování, resp. toho, odkud peníze půjdou a jak se přerozdělí, a také, zda by dohoda měla cílit na maximální nárůst globální teploty o dva nebo jen půl druhého stupně Celsia.

Čínská delegace si ve středu stěžovala na neprůhledné jednání ze strany dánských pořadatelů summitu. 

Reklama

Související témata:

Související články

V Kodani začala konference OSN o klimatu

V dánské metropoli v pondělí začala konference OSN o změnách klimatu. Jednat se bude o smlouvě, která by nahradila Kjótský protokol o snižování emisí...

Výběr článků

Načítám