Hlavní obsah

Na Kanárských ostrovech eskaluje napětí, místo turistů tam míří migranti

Las Palmas
Aktualizováno

Kanárské ostrovy, respektive ostrov Gran Canaria se ocitl na pokraji výbuchu násilí mezi místními obyvateli a migranty. Od loňského podzimu proudí na ostrov tisíce běženců, které uvěznila koronavirová pandemie a také neschopnost Evropské unie řešit problém migrace, píše server týdeníku Focus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti na Kanárských ostrovechVideo: Reuters

 
Článek

Jak narůstají počty migrantů, úměrně tomu roste napětí mezi místními obyvateli a běženci. Na denním pořádku jsou prudké a krvavé potyčky mezi místními a žadateli o azyl. Státní zastupitelství dokonce vyšetřuje případ, kdy se místní v různých skupinách sdružovali na Whatsappu a domlouvali se na organizaci útoků proti běžencům.

Frontex vytlačuje od pobřeží lodě s běženci, tvrdí německý týdeník

Evropa

Momentálně je na ostrově asi 11 tisíc běženců, většina jich žije v hlavním městě Las Palmas a také poblíž Maspalomas, turistického města na jihu ostrova. Místní obyvatelé tvrdí, že kvůli migrantům razantně klesá bezpečnost na ostrově. Španělská vláda to ale odmítá a svůj postoj dokládá statistikami. Tvrdí, že od listopadu se na Kanárských ostrovech stalo pouze 45 trestných činům souvisejících s běženci.

Kypr se stal novou branou migrantů do Evropy

Evropa

Kanárské ostrovy zásadně poškodila epidemie koronaviru. V současné chvíli je pro turisty k dispozici pouze pětina lůžek a ty zdaleka nejsou všechny obsazené. Mnoho hotelů je uzavřených.

Foto: Borja Suarez, Reuters

Migranti ubytovaní v hotelu se stěhují do uprchlického centra.

Některé si pronajal stát a ubytoval v nich migranty, kteří dorazili na lodích ze severní Afriky. Většina běženců pochází ze Západní Sahary, především z Maroka. „Jen minimum z těch, kteří dorazí, má nárok na získání azylu,“ uvedl Javier A. González Vega, politolog z univerzity v Oviedu. Tudíž valná většina z nich nemá nárok na trvalý pobyt v EU.

EU hledá nový recept na migraci

Evropa

Situace je frustrující jak pro migranty, tak pro místní. Místo turistů, kteří by na ostrov přinesli peníze a pracovní místa, ale přicházejí migranti, kteří stojí státní kasu peníze.

Antonio Morales Méndez, šéf provincie Gran Canaria, odsoudil výzvy k násilí současně kritizuje španělskou politiku a postoj Evropské unie.  Některá média o situaci na Kanárských ostrovech jako o nové Morii na Gran Canarii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám