Hlavní obsah

Frontex vytlačuje od pobřeží lodě s běženci, tvrdí německý týdeník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frontex, agentura Evropské unie pro ochranu vnějších hranic, čelí obvinění ze závažných trestných činů namířených proti běžencům ve Středozemním moři, píše server týdeníku Spiegel. Vyšetřování agentury potvrdil Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF. Na počátku prosince bylo podle týdeníku Spiegel prohledáno několik kanceláří v ústředí agentury ve Varšavě, ale také kanceláře šéfa Frontexu Fabrice Leggeriho.

Foto: Hannah Wallace Bowman, ČTK/AP

Migranti na hladině Středozemního moře

Článek

Agentura se měla podle týdeníku Spiegel podílet na zatlačování člunů s běženci zpět na moře. Případy se měly stát u pobřeží Řecka a lodě, na nichž byli běženci, nebyly způsobilé k další plavbě. Vyšetřování a videozáznamy hovoří o případech, kdy byly čluny buď opět vytlačeny na moře, nebo se zničily jejich motory. Tímto jednáním bylo porušeno mezinárodní právo a Ženevská úmluva o uprchlících, píše Spiegel. Je totiž zakázáno uprchlíky odsouvat předtím, než mohou pořádat o azyl.

Odstřihněte rasistický Frontex od peněz, domáhá se kapitánka

Zahraniční

Zdokumentováno je podle něj několik případů, které se staly v moři mezi Tureckem a Řeckem, kdy se na odtlačování člunů zpět k Turecku podílely týmy Frontexu. Loď této agentury měla manévrovat nebezpečně blízko plavidla plného uprchlíků, a vytvářela tak vlny, které loď nesly zpět.

Kypr se stal novou branou migrantů do Evropy

Evropa

O těchto nelegálních krocích Frontex včetně svého šéfa Fabrice Leggeriho podle časopisu věděl a zaměstnanci agentury se do nich aktivně zapojili. Figurují v nich také němečtí policisté, tvrdí Spiegel.

Leggeri jakékoliv nezákonné praktiky agentury odmítá. Ve středu bude vysvětlovat obvinění Frontexu před poslanci německého Spolkového sněmu.

Z rozpočtu Evropské unie obdrží letos Frontex 1,6 miliardy eur (42 miliard korun). Agentura zaměstnává 1500 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám