Hlavní obsah

Na jižní Evropu se žene ničivý medikán

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bouře Janus ve středu nad Středozemním mořem zesílila v medikán, tedy cyklon, který svou silou odpovídá hurikánu, a uhání nad Evropu. Doprovází ji vichr o rychlosti až 150 kilometrů v hodině, upozornil server AccuWeather.com.

Foto: Windy

Článek

V nejbližších hodinách sílu medikánu pocítí v Itálii a Řecku. Na odhady přesné trasy a síly bouře nebo škod, které může v Evropě napáchat, je zatím příliš brzy.

„Ve čtvrtek tato tlaková níže doputuje nad západní Řecko se silou větru i přes 150 km/h a vydatnými srážkami. Za 24 hodin může spadnout i přes 100 mm. Za 72 hodin v případě silných bouřek i 400 mm, čímž by se medikán zařadil mezi nejsilnější v této oblasti. Z Řecka bude zřejmě putovat nad Krétu a do Turecka,“ uvedla pro Novinky meteoroložka Dagmar Honsová.

Zatímco jižní Itálii už okraj bouře bičuje, v Řecku se na ni teprve připravují. Tamní meteorologická služba vydala varování, že Helénskou republiku postihne vzácný, ale ne příliš vítaný povětrnostní úkaz.

„Jev, který nazýváme medikánem, se vyskytne maximálně jednou nebo dvakrát za sezonu. Posledním významným byl medikán Zorbas na konci září 2018,“ upřesnila pro Novinky Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám