Hlavní obsah

Na festivalu Pohoda vítr shodil stan, nejméně jeden mrtvý, přes 50 zraněných

– Trenčín • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Kateřina Farná, Ivan Vilček

Na hudebním festivalu pohoda v Trenčíně shodil v sobotu prudký poryv větru stan, v němž bylo několik desítek lidí. Neštěstí si vyžádalo nejméně jeden lidský život a přes 50 zraněných, tři z nich jsou v hlubokém kómatu. Největší letní festival na Slovensku byl okamžitě zrušen, návštěvníci byli evakuováni.

Foto: Eduard Genserek, ČTK

Sanitky odvážejí desítky zraněných z festivalu Pohoda v Trenčíně, kde se zřítil stan kryjící pódium a hlediště

Článek

Ministr vnitra Robert Kaliňák pro server Sme.sk potvrdil jednu oběť, kterou je mladý chlapec. Televize TA3 uváděla tři mrtvé, tuto informaci ale popřela mluvčí ministerstva zdravotnictví Zuzana Čižmáriková.

Podle informací z podvečerní tiskové konference bylo hospitalizováno 52 lidí. s tím, že v nemocnici v Trenčíně bylo ošetřeno 30 zraněných, dalších pět v Prievidzi, po jednom v Piešťanech, Považské Bystrici a Bojnicích.

Scéna hrůzy trvala 20 sekund

Neštěstí se odehrálo kolem 15:30. Organizátoři krátce předtím návštěvníkům oznámili, že kvůli přicházející bouřce na tři hodiny festival přerušují. Diváci se pak před deštěm schovali i do velkého O2 stanu. Podle svědků se do něj opřel vítr, načež se konstrukce a plachta zřítila na lidi uvnitř. Scéna hrůzy prý trvala pouhých 20 sekund.

"Stalo se to během koncertu (hiphopové skupiny) AMO," řekl Sme.sk asi dvacetiletý Petr. Stan se prý náhle vzdul a pak už začaly padat jeho podpěry. Nic víc si nepamatuje.

Podobně jsou na tom i ostatní pacienti. Jitka z Hodonína si zase pamatuje, že silný vítr podfoukl stan a shodil střední sloupy.

Na místě panoval zpočátku zmatek, sanitky odvážely zraněné většinou se zraněním hlavy a tržnými ranami. Situaci komplikovalo trvající nepříznivé počasí.

Foto: Eduard Genserek, ČTK

Zřícený stan kryjící pódium a hlediště na festivalu Pohoda v Trenčíně.

Urychlená evakuace

Organizátoři se rozhodli areál urychleně evakuovat, panovaly obavy, že by další bouřka ženoucí se na Trenčín mohla opět páchat škody.

Na akci přitom dopoledne dorazilo přes 30 tisíc návštěvníků. Evakuaci komplikoval fakt, že velká část návštěvníků měla automobily na parkovišti, které je umístěné na opačné straně areálu, než je jejich stanové městečko. Záchranná služba má přitom uprostřed areálu tři stany, kam neustále proudily další sanitky odvážející raněné. Návštěvníky, kteří se potřebují dostat ke svým automobilům, ochranka přes tento koridor odmítala pustit. Lidé kvůli tomu nevěděli, kam mají jít a co mají dělat.

Foto: Eduard Genserek, ČTK

Zřícený stan kryjící pódium a hlediště na festivalu Pohoda v Trenčíně.

V zácpě stojí šest tisíc aut

Po 18. hodině už byl vnitřní areál vyklizen. Trenčínský dopravní podnik posílil kyvadlovou dopravu z areálu letiště, kde se festival konal.

Na parkovišti ale stojí dlouhé fronty aut, která nemohou odjet. Podle některých odhadů je v koloně až šest tisíc vozidel. Jejich posádky čekají na odjezd z ucpaného letiště hodiny. 

Třináctý ročník festivalu Pohoda začal ve čtvrtek a měl skončit v sobotu večer. Vystoupily na něm známé kapely Basement Jaxx, Travis, česká zpěvačka Marta Kubišová či americká legenda Patti Smithová. Na osmi pódiích bylo pro návštěvníky přichystáno více než 130 vystoupení - vedle hudebních i divadelní.

Reklama

Výběr článků

Načítám