Hlavní obsah

Na dně Rýna objevili dvoutunovou bombu, evakuují půlku Koblenze

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koblenz

O víkendu čeká evakuaci 45 000 obyvatel více než stotisícového Koblenze. Pyrotechnici se pokusí zneškodnit nevybuchlou bombu o hmotnosti 1,8 tuny, která leží na dně Rýna. Objevena byla kvůli mimořádně suchému listopadu s tím souvisejícím nízkým stavem vody v řece.

Článek

Úřady už kolem bomby dlouhé tři metry, o průměru půl metru, vybudovaly hráz z 350 pytlů s pískem, napsal Der Spiegel. Jejím cílem bylo bombu izolovat, aby se z jejího okolí mohla v sobotu odčerpat voda. Pak ji mají pyrotechnici zneškodnit. Bude to obtížné, protože bomba je částečně zabořena v bahnitém dně Rýna.

Foto: Profimedia.cz

Bomba pod hladinou Rýna

Poblíž jedné těžké britské bomby byla nalezena ještě lehčí americká bomba o hmotnosti125 kilogramů a německý kouřový granát.

Manfred Morschhauser z místního požárního sboru k případu uvedl: „Lidé jsou velmi klidní, i když se bude muset odstěhovat skoro polovina obyvatel města. Mnozí opustili své domy už dříve při menších evakuacích kvůli jiným bombám. Za posledních 12 let jsme tu objevili 29 bomb.

Foto: Profimedia.cz

Expert na munici Jost Anderhub (vlevo) u stejného typu bomby v muzeu v Koblenzi

Průmyslové Porýní a Porúří bylo častým terčem angloamerických bombardovacích svazů. Extrémně těžké čtyrtisíciliberní bomby zvané blockbuster nebo cookie se používaly k ničení celých bloků domů. Měly slabý plášť, takže tři čtvrtiny hmotnosti bomby tvořila výbušnina.

Foto: Profimedia.cz

Stavba hráze na Rýnu

Tyto bomby byl nebezpečné i pro spojence, kteří je shazovali, Minimální výše shozu byla kvůli mohutné tlakové vlně 1500 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám