Hlavní obsah

Na britské letecké základně se vedrem roztekla ranvej, provoz přerušil i Luton

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ranvej na vojenské letecké základně nedaleko Oxfordu se kvůli vysokým teplotám roztekla. Oznámila to v pondělí posádka základny Britského královského letectva (RAF) Brize Norton a dodala, že proto musela používat alternativní startovací plochy pro letadla. Provoz přerušilo i londýnské letiště Luton, informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Letiště Brize Norton

Článek

„I v tomto období extrémních teplot zůstává letová bezpečnost prioritou RAF. Letadla používají jiné plochy v souladu s již dlouho stanoveným plánem,“ uvedla v prohlášení základna. Podle ministerstva obrany to „na operace RAF nemá žádný dopad“.

Londýnské letiště Luton na Twitteru oznámilo, že identifikovalo „povrchový defekt“ na ranveji a muselo přerušit provoz. Letiště Luton užívají například aerolinky EasyJet, Wizz Air, Ryanair nebo TUI.

Extrémně vysoké teploty v Británii očekává meteorologický úřad Met Office i v úterý. Ve Walesu v pondělí padl teplotní rekord, teplota dosáhla 35,3 stupně Celsia. Další rekordy meteorologové očekávají i ve zbytku Británie; na úterý v některých částech země předpovídají teploty přes 40 stupňů Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám