Hlavní obsah

Na 700 000 obyvatel Rakouska se hlásí k islámu

Starosvětská představa o Rakousku s horami a katolickými kostelíky už tak úplně neplatí. Počet muslimů v Rakousku prudce roste, uvedl rakouský server derStandard.at. Je jich asi 700 000.

Foto: Profimedia.cz

Muslimové ve Vídni

Článek

Od posledního průzkumu v roce 2001 se počet muslimů zdvojnásobil, tvoří už 8% obyvatelstva, vyplynulo z šetření Vídeňského institutu demografie. K římskokatolickému vyznání se nyní hlásí asi 64% Rakušanů a pořád jich ubývá.

„Zatímco v roce 2001 se k římskokatolickému vyznání hlásily tři čtvrtiny Rakušanů, teď jejich podíl klesl na 5,16 miliónu, tedy dvě třetiny obyvatelstva,“ uvedl server.

Evangelíků je asi pět procent a ortodoxních křesťanů přibližně stejně. Stále více Rakušanů ale úplně ztrácí zájem o náboženství. Asi 17% se nehlásí k žádnému vyznání. V Rakousku žijí také občané židovského vyznání, buddhisté a další malé skupiny.

Třetina Vídně muslimská?

Kdyby migrace do Rakouska přestala, bylo by v roce 2046 katolíků méně než polovina a muslimů asi 12%, odhaduje studie. Pokud by pokračovala silná migrace z Afriky a Blízkého východu, bylo by v Rakousku 21% muslimských věřících a ve Vídni by to byla téměř třetina obyvatel.

Právě ve Vídni se stávají problémem i islámské mateřské školy, které navštěvuje asi deset tisíc dětí. Jejich rodiče podle mnohých politiků vysílají signál, že o integraci do většinové společnosti nestojí. Nedávno se do těchto předškolních zařízení obul šéf lidovců (ÖVP) a ministr zahraničí Sebastian Kurz. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Islámské školky rozhádaly Rakousko

Zhruba každý druhý obyvatel Vídně má přistěhovalecké kořeny, mnozí z nich muslimské. A jejich počet roste. Ne náhodou se jedním z témat debat před říjnovými...

Výběr článků

Načítám