Hlavní obsah

Muž, který při útoku na královnu Beatrix zabil šest lidí, zemřel

Novinky, BBC, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Apeldoorn
Aktualizováno

Řidič automobilu, který ve čtvrtek zaútočil na nizozemskou královnu Beatrix a zabil při tom šest lidí, podlehl v noci na pátek svým zraněním. Osmatřicetiletý Karst Tates najel autem do davu při královské přehlídce ve městě Apeldoorn.

Článek

Tates při pokusu o útok na nizozemskou královskou rodinu utrpěl těžká zranění. Jeho auto narazilo do pomníku poté, co projel davem účastníků přehlídky. Vozidlo jen těsně minulo autobus, který převážel královnu Beatrix.

Podle nizozemských médií byl Tates ve stádiu klinické smrti už ve čtvrtek večer. Utrpěl vážná poranění mozku. 

Královna ve čtvrtečním televizním proslovu prohlásila, že je otřesena událostí v Apeldoornu a vyjádřila soustrast pozůstalým tragédie. "Den začal tak krásně, a skončil tragédií. Všichni jsme hluboce šokováni," uvedla královna Beatrix.

Kromě pěti obětí na životech si útok vyžádal také řadu zraněných, jedenáct lidí včetně tří dětí zůstává v nemocnici.

Motivy propuštěného ochrankáře dál šetří policie

Ještě před tím, než upadl do bezvědomí, Tates vypověděl, že chtěl zaútočit na královskou rodinu. Motiv jeho počínání se ale kriminalistům dosud zjistit nepodařilo, proto budou ve vašetřování případu pokračovat i po útočníkově smrti.

Tatesovi sousedé z města Huissen na východě země vypověděli, že pachatele útoku znali jako tichéh, osamělého muže. Podle nich pracoval jako příslušník ochranky, ale před několika měsíci byl pro nadbytečnost propuštěn.

Podle policie nemá žádný kriminální záznam, není ani známo, že by trpěl nějakou duševní poruchou. "Domovní prohlídka neodhalila žádné zbraně, výbušniny ani žádné náznaky nějakého širšího spiknutí," uvedli kriminalisté.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám