Hlavní obsah

Mutace a superpřenašeč na festivalu. Vědci přišli s teoriemi, proč se teď opičí neštovice šíří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon
Aktualizováno

Nákaza opičími neštovicemi se už rozšířila do dvou desítek zemí včetně Česka a zdravotníci si lámou hlavu nad tím, jak je to možné. Portugalci přišli s možnou odpovědí. Obávají se, že patogen silně zmutoval a evoluční skok mu usnadnil šíření v lidských komunitách.

Foto: Novinky

Výskyt opičích neštovic v Evropě

Článek

„Vzorky odebrané hrstce nakažených pacientů vykazovaly každý okolo 50 mutací, což je mnohem víc změn, než bychom u virů kmene orthopoxvirů očekávali a než jsme jich zaznamenali v dřívějších ohniscích,“ cituje britský server The Daily Mail lékařku Joanu Isidrovou z portugalského Národního zdravotnického úřadu.

Její tým došel k závěru, že kmen viru, který způsobil současnou epidemii mimo Afriku, je velmi podobný tomu, který se ze západní Afriky v roce 2018 dostal do Británie, Izraele a Singapuru.

Viry mutují běžně a většina změn nákazu neučiní nebezpečnější. Zda se opičí neštovice staly nakažlivějšími a šíří se z člověka na člověka snadněji, zatím není jasné.

Závěry Portugalců jsou předběžné a doposud nebyly podrobeny odborné oponentuře.

V Česku je první případ opičích neštovic

Domácí

Dobrou zprávou je, že průběh onemocnění, jehož výskyt byl v úterý potvrzen už i v Česku, je prozatím u všech pacientů mírný a nikdo nezemřel.

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí smrtnost na opičí neštovice od 1 do 10 procent. Záleží na kmenu viru. Data pocházejí jen z Afriky. Ze zemí, kde je dostupnější lékařská péče, neexistují.

Další záhadou je, spekulují portugalští vědci, proč se opičí neštovice mimo Afriku šíří ve velké míře mezi bisexuálními a homosexuálními muži.

Domnívají se, že na některém z gay festivalů s mezinárodní účastí byl tzv. superpřenašeč, který nakazil vícero cizinců, a ti pak vir přivezli domů. Nákaza je pak rizikovější při promiskuitním chování.

Protože se vir šíří při těsném fyzickém kontaktu s nakaženým nebo například ložním prádlem, tak se to jeví jako jedno z možných vysvětlení. Šíření kapénkovou cestou (vzduchem) je podle odborníků možné, ale ne snadné.

Několik nakažených je spojováno s gay festivalem na Kanárských ostrovech, tři nakažení se zúčastnili fetiš gay festivalu v belgických Antverpách. V Belgii pobýval také první nakažený Čech. Jestli byl na festivalu, ovšem není jasné.

Není jasné, zda očkování proti pravým neštovicím funguje i na ty opičí, tvrdí ministerstvo

Domácí

Předchozí lokální epidemie opičích neštovic mimo Afriku skončily stejně rychle, jako začaly. Byly totiž vázány na výskyt nakažených (dovezených) zvířat, která se rychle podařilo najít a vybít. Přenos mezi lidmi byl tak pomalý a složitý, že k rozvoji epidemie dosud nikdy nevedl.

V Africe nyní ve zvýšené míře výskyt vzácné nemoci nezaznamenali.

Reklama

Výběr článků

Načítám