Hlavní obsah

Mussolini byl britským agentem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Vůdce fašistické Itálie Benito Mussolini pracoval během první světové války pro britskou rozvědku. Tuto skutečnost poprvé v 50. letech ve svých pamětech zmínil Samuel Hoare, který ho angažoval. Teprve nyní ale historik Peter Martland objevil, kolik Britové budoucímu nepříteli platili - závratných 100 liber týdně, což je ekvivalent dnešních 6000 liber (zhruba 180 000 korun). Napsaly to přední britské deníky.

Foto: ČTK

Benito Mussolini

Článek

Duceho kariéra britského agenta začala v roce 1917 a trvala nejméně rok. Mussolinimu bylo 34 let, a když ho Britové rekrutovali, pracoval jako novinář a brojil proti válčení po boku centrálních mocností.

Mussoliniho plat schválil Samuel Hoare, pozdější britský poslanec s titulem lord Templewood, který tehdy sloužil v Římě a organizoval asi stovku agentů v Itálii. Hoare ve svých pamětech vydaných v roce 1954 přiznal angažování Mussoliniho, podrobnosti jeho smlouvy ale objevil až teď historik z Cambridge Peter Martland. Později si spojenec Hitlera v druhé světové válce každý měsíc přišel na závratný ekvivalent dnešního tři čtvrtě miliónu korun.

„To bylo hodně peněz, ale ve srovnání se čtyřmi milióny liber, které denně Británii na válku utrácela, to bylo pouhé kapesné,“ uvedl Martland.

Po uzavření míru po prvním světovém konfliktu začala Mussoliniho hvězda stoupat v politice. Podle deníku The Guardian ho však jeho ambice na získání nových území v Africe znovu dostaly do kontaktu s jeho bývalým zaměstnavatelem. Hoare tehdy v pozici ministra zahraničí podepsal Hoare-Lavalův plán navrhující rozdělení Abyssinie (nynější Etiopie) po druhé válce s Itálie. Nelibost Britů s plánem později vedla k jeho rezignaci.

Mussolini se mezitím spojil s Adolfem Hitlerem. Byl svržen v roce 1943 a společně se svou milenkou Clarou Patacciovou popraven partyzány.  

Zjištění historika Martlanda bylo zveřejněno v knize Christophera Andrewa o dějinách tajné služby MI5 Defence of the Realm.

Reklama

Související články

Britská rozvědka sledovala premiéra Wilsona

Britská kontrarozvědka MI5 protizákonně sledovala premiéra Harolda Wilsona, který stál v čele vlády v letech 1964 - 1970 a 1974 - 1976. Uvádí to kniha...

Výběr článků

Načítám