Hlavní obsah

Muslimská mateřská školka v Mohuči končí, ovládli ji extremisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohuč

Muslimská mateřská školka v německé Mohuči ve spolkové zemi Porýní-Falc bude uzavřena k 31. březnu, rozhodl spolkový úřad pro péči o mládež. Majitel školky - asociace mešit v Mohuči - podle úřadu zastává ideologii Muslimského bratrstva a salafistů, napsal server týdeníku Focus. To je v rozporu s německým zákonem, uvedl úřad.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Německu zavřeli muslimskou mateřskou školkuVideo: AP

 
Článek

Je to poprvé, co spolkový úřad zakázal provoz mateřské školky, napsal server. Uzavření zařízení je podle expertky na islám Susanne Schröterové logickým vyústěním situace. „Ví se delší dobu, že sdružení pozvalo salafisty. Jsem ráda, že školka byla zavřena, ale stalo se tak příliš pozdě. Asociace nebyla od začátku vhodným zřizovatelem školky,“ uvedla profesorka Frankfurtského výzkumného centra Global Islam pro Focus.

Na konci roku 2008 dostala asociace mešit v Mohuči povolení ke zřízení denní školky s kapacitou maximálně 25 dětí. První známky o tom, že se zařízení přiklání k salafismu se objevily na přelomu roku 2012/2013. Tehdy se do školky dostal kontroverzní kazatel Al Arifi. Další projevy blízkosti k salafistům se objevily v roce 2015 a v loňském říjnu.

Genderová segregace

Schröterová tvrdí, že islám prezentovaný asociací mešit v Mohuči je na pomezí Muslimského bratrstva a salafismu. „Děti nejsou integrovány do společnosti, ale vyrůstají do paralelního světa. Výchova ve školce vedla děti k tomu, že dodržování islámských norem je důležitější než demokratický postoj,“ říká Schröterová.

Podle Schröterové se ve školce začaly projevovat myšlenky genderové segregace. „Dívky mají strach z toho, že si hrají s chlapci nebo sportují. K extrémním prvkům patří také odmítání obsahu učiva biologie, teorie evoluce a sexuální výchovy. To vede k šikanování dívek, které nemají šátek, stejně jako k antisemitským urážkám.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám