Hlavní obsah

Musíte pracovat na usmíření, vyzval Zeman nového ukrajinského prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Český prezident Miloš Zeman vybídl nově zvoleného ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, aby pracoval na usmíření v zemi. Tím by se podle Zemana mělo předejít obětem, zejména mezi civilisty.

Foto: KPR

Prezident Miloš Zeman neformálně hovořil s britským princem Edwardem (vlevo) a kanadským premiérem Stephenem Harperem.

Článek

"Vyjádřil jsem názor, že silný politik by měl usilovat o usmíření na Ukrajině tak, aby nedošlo k zbytečně velkým, zejména civilním obětem," řekl ve středu Zeman českým novinářům.

S Petrem Porošenkem se Zeman setkal během úterní večeře řady státníků v polské metropoli, kde se slaví čtvrtstoletí svobody a demokracie. S ukrajinským protějškem měl asi půlhodinovou debatu při slavnostní večeři, při které se probírala rovněž situace na Ukrajině.

Foto: KPR

Miloš Zeman s německým prezidentem Joachimem Gauckem

Foto: KPR

Miloš Zeman s prezidenty Francie Francoisem Hollandem a Rakouska Heinzem Fischerem

Na východě Ukrajiny se vládním silám stále nedaří zlikvidovat povstání proruských separatistů a roste počet obětí konfliktu, které se podle nepotvrzených údajů pohybují v řádu stovek.

V polské metropoli se Zeman ještě dříve setkal s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Ve středu se pak vedle německého prezidenta Joachima Gaucka a protějšků z Polska, Slovenska a Maďarska prezident Zeman zúčastnil debaty se studenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám