Hlavní obsah

Musíme táhnout za jeden provaz, apeluje Merkelová na Němce

– Berlín

K vzájemné soudržnosti, toleranci a spolupráci vyzývá kancléřka Angela Merkelová v projevu, který bude odvysílaný na Nový rok. Němci by podle jejích slov měli překonat hluboké politické rozdělení a všichni opět táhnout za jeden provaz. Země bude příští rok nadále prosazovat řešení globální problémů a celosvětově převezme větší zodpovědnost.

Foto: John MacDougall, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová během novoročního projevu

Článek

„Výzvy naší doby budeme zvládat pouze tehdy, pokud budeme držet pospolu a spolupracovat s dalšími přes hranice,“ uvedla Merkelová a pokračovala: „Hodnoty, jako jsou otevřenost, tolerance a úcta, učinily tuto zemi silnou. Musíme se o ně společně zasazovat.“

Za nejnaléhavější úkoly považuje Merkelová boj proti změnám klimatu, řešení problémů migrace a boj proti mezinárodnímu terorismu. „Ve vlastním zájmu chceme vyřešit všechny tyto problémy a můžeme to udělat co nejlépe, když budeme brát ohled i na zájmy ostatních,“ řekla Merkelová a poukázala na poučení ze dvou světových válek.

Nicméně, protože tato víra již není sdílena všemi a „jistoty mezinárodní spolupráce” jsou pod tlakem, musí Německo „silněji postavit své přesvědčení, argumentovat, bojovat” a převzít větší zodpovědnost. Podle svých slov je Merkelová také odhodlána učinit Evropskou unii silnější a schopnou přijímat rozhodnutí. S Británii pak chce udržovat úzkou spolupráci, navzdory jejímu odchodu z EU.

Německo od 1. ledna začíná dvouletý mandát nestálého člena Rady bezpečnosti OSN.

Ve svém projevu se kancléřka také dotkla rozhodnutí, že se s vrcholnou politikou po ukončení svého současného mandátu rozloučí. Uznává, že její vláda mnoho Němců zklamala, svým rozhodnutí, že nebude kandidovat pro páté funkční období podle svých slov připravila půdu pro „nový začátek“.

Reklama

Výběr článků

Načítám