Hlavní obsah

Mráz si v Evropě vyžádal desítky mrtvých

Vídeň/Varšava/Berlín

Přívaly sněhu a tuhé mrazy si o víkendu v Evropě vyžádaly několik desítek obětí, a to při dopravních nehodách i kvůli umrznutí. Zimní chaos ochromil na mnoha místech dopravu. Vlaky nabíraly zpoždění a mnohé spoje nevyjely vůbec. Na dálnicích se tvořily zácpy. Některá letiště přestala fungovat. V pondělí se situace začala vracet do normálu.

Článek

V Polsku mrazy o víkendu připravily podle informací policie o život 42 lidí - v sobotu 15 a v neděli 27. Oběťmi byli nejčastěji bezdomovci a opilí lidé. Od začátku roku v Polsku umrzlo okolo 200 osob, což je dvakrát víc než loni. Ubytovny a útulky pro bezdomovce po celé zemi praskají ve švech. Může se do nich přijít ohřát nebo vyspat každý, kdo je střízlivý.

V příštích dnech by se ale situace měla vylepšit, meteorologové totiž předvídají oteplení. Například už v úterý by se dokonce i v tatranském středisku Zakopaném měla rtuť teploměru přes den vyšplhat nad nulu.

Se zlepšením situace kvůli oteplení počítá i německá policie, která musela vyjíždět k desítkám dopravních nehod. Ty zablokovaly dálnice na mnoha místech. Jiné úseky se musely uzavřít kvůli náledí. Policisté v pondělí uvedli, že řidiči si už na zimní nadílku zvykli a jezdí rozumně. Mrazivé počasí má v Německu na svědomí nejméně šest životů.

Minimálně tři lidi zabil mráz v Rakousku. Na cestě z diskotéky umrzli na různých místech země třiačtyřicetiletý instalatér a devatenáctiletý mladík. Stejný osud stihl i osmapadesátiletého důchodce. O víkendu totiž nejen v horách klesla teplota pod minus 20 stupňů. Ve Vídni se pohybovala kolem 15 stupňů pod nulou.

Chladné počasí se podepsalo i na rakouských železnicích. Mnohé spoje nevyjely, jiné měly zpoždění. Ve Vídni dráhy krátily cestujícím dlouhé čekání čajem a kávou. Situace se v pondělí ale uklidňovala. Se zácpami a uzavírkami ale musí dál počítat řidiči na rakouských dálnicích a silnicích.

Ledovka a arktické teploty se postaraly v pondělí ráno o dopravní zmatek v některých částech Španělska. Nejvíc postižen byl Madrid a jeho okolí. Přívaly sněhu úplně zablokovaly příjezdové cesty do metropole. Tamní úřady vyzývaly obyvatele, aby autem raději nevyjížděli. Na některých železničních tratích se provoz musel přerušit.

Zima ochromila na některých místech i leteckou dopravu. Madridské letiště zrušilo mnohé lety. Dvanáctihodinový výpadek mělo letiště v německém Düsseldorfu. Cestující přečkali noc v hale či v okolních hotelech. Nyní se stav vrací do normálu. Na letišti v Amsterodamu strávilo noc na dnešek na sedm stovek lidí na lehátkách. Pasažéři by podle mluvčího letiště měli dál počítat se zpožděními i s rušením letů. Na některých místech v Nizozemsku nejezdily dnes ráno kvůli náledí a sněhovým jazykům autobusy. Nevyjely v Rotterdamu či Haagu.

Problémy provázely i vlak Eurostar, který spojuje Británii a Francii a jezdí tunelem pod kanálem La Manche. V neděli v něm uvízlo asi 2000 cestujících. Provoz se pak zastavil. Podle prvních zjištění elektrické zařízení vlaku potřebuje lepší ochranu proti sněhu. Provozovatel z Londýna uvedl, že jsou nutné ale další testy. Vlaky nejezdily ani v pondělí.

Foto: John Schults , Reuters

Sníh u pařížského Louvru

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám