Hlavní obsah

Mráz dál zabíjí po Evropě

Sníh a mráz komplikuje dopravu v celé Evropě. Vyžádaly si také další oběti na životech. V Polsku během středy umrzlo deset osob a počet obětí už dosáhl osmnácti. Další mrtvé si připsalo Německo, kde lidé umírali při nehodách na obtížně sjízdných silnicích. První oběť hlásí Rakousko. Současná vlna mrazů tak má už 28 obětí

Článek

V Polsku během středy umrzlo dalších deset lidí, uvedla mluvčí vládního centra bezpečnosti Anna Adamkiewiczová. V Polsku od středečního odpoledne sněží. Na varšavském letišti bylo zrušeno několik letů, zpožděn byl mimo jiné ranní let do Prahy.

U Norimberku zahynul řidič nákladního vozu, když uvízl ve sněhu na železničním přejezdu a do jeho auta narazil vlak. Čtyři cestující ve vlaku byli lehce zraněni. Podobná nehoda s jedním mrtvým a jedním zraněným se stala i v severním Německu.

V Rakousku v noci na středu upadl muž vracející se z pohřbu domů do Freistadtu a ztratil vědomí. O pár hodin byl nalezen mrtev.

Sníh a mráz způsobují komplikace v dopravě

Uzavřena je celá řada evropských letišť. Až do pátečního rána bude mimo provoz londýnské letiště Gatwick, celý den bylo také uzavřeno edinburghské letiště.

V Gatwicku napadlo 15 centimetrů nového sněhu, už ho tam leží čtvrt metru.

Většinu letů zrušila i rumunská letiště.

Na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem a v Mnichově zapříčinilo sněžení doprovázené větrem další rušení letů. "Dnes už bylo zrušeno 40 letů," sdělila mluvčí frankfurtského letiště Waltraud Riehemannová. Četné lety byly opožděny nebo zrušeny také na mnichovském letišti a obou berlínských. Pařížské letiště Orly zrušilo deset procent spojů, letiště Charlese de Gaulla (Roissy) čtvrtinu. Po 36 hodinách otevřela ranvej ženevského letiště, na němž ale už druhou noc nedobrovolně strávily stovky pasažérů.

Značné problémy byly i na silnicích a železnicích

Na jihozápadě Francie uvízly ráno ve sněhové mase stovky motoristů. Se zpožděním přijížděli lidé do práce v Paříži, podobná situace byla na severu v Normandii. Nevyjela asi polovina vlaků Eurostar mezi Paříží a Londýnem. Francouzská železniční společnost SNCF připravila cestující na zhruba jednohodinová zpoždění vlaků. Zcela odpadají dva z deseti spojů z Paříže směrem na jihovýchod.

Na belgických silnicích bylo dnes ráno napočítáno zhruba 500 kilometrů kolon způsobených sněhovou nadílkou.

V Německu musely stovky cestujících nouzově přespat na frankfurtském nádraží, když spoje dál nejely a hotely byly plné. Byly pro ně otevřeny odstavené vagóny. Ráno byl přerušen provoz na trati z Lipska do Norimberku. Stovky lidí strávily noc na dnešek na frankfurtském hlavním nádraží.

Britové měli opět velké problémy dostat se včas do zaměstnání. Mráz a sníh by mohly britské ekonomice způsobit každý den škody za 1,2 miliardy liber (téměř 36 miliard korun), odhaduje pojišťovna RSA.hu vlaky nejezdí a na jihovýchodě jezdí podle nouzových jízdních řádů.V zemi nejezdí 30 spojů, z těch, co jezdí, jich má zpoždění 42 procent.  Situace se zatím nelepší, v noci by měla rtuť teploměru klesnout v Grampianu na 25 stupňů pod nulou. V zemi bylo zavřeno na 6500 škol.

Z nadílky se těší lyžaři, pokud se ale po zasněžených silnicích do hor vůbec dostanou. V Rakousku a na severu Itálie navíc hrozí laviny.

Reklama

Výběr článků

Načítám