Hlavní obsah

Moskva strhne bytovky „chruščovky”, o domov přijde půldruhého miliónu lidí

Moskva

Starosta Moskvy Sergej Sobjanin představil svůj plán stržení dosluhujících bytových domů z éry sovětského vůdce Nikity Chruščova. Kvůli likvidaci domů zvaných „chruščovky” přijde o domov 1,6 miliónu lidí, tedy asi 13 procent obyvatel metropole, napsal list Vedomosti.

Foto: Profimedia.cz

Moskva

Článek

Podle plánu strhnou v Moskvě přibližně 25 miliónů metrů čtverečních obytné plochy. Město na realizaci projektu vyčlenilo 300 miliónů rublů (přes 130 miliónů korun), nová výstavba má přijít až na 2,4 biliónu rublů.

Svůj záměr strhnout tzv. chruščovky oznámil Sobjanin ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi na konci února. Podle názorů některých vládních představitelů Sobjanin, který chce zanechat "velkou stopu" v historii Moskvy, projektu plně věří.

V důsledku stržení chruščovek přijde o bydlení přes půldruhého miliónu obyvatel Moskvy. Ty plánuje moskevská radnice přesídlit do nově postavených domů. Podle zdroje z radnice bude pro přesídlení potřeba více než 30 miliónů metrů čtverečních nové obytné plochy. Město musí navíc postavit novou infrastrukturu.

V počáteční fázi chce projekt financovat samo město, bez dalších investorů. Podle Sobjanina má Moskva na projekt dostatek peněz. Radnice na realizaci projektu už uvolnila 100 miliónů rublů ročně po dobu následujících tří let. Letos přitom plánuje investovat do výstavby města o 15 procent více než v roce minulém.

Obyvatelé budou muset souhlasit

Přesné informace o domech, které budou strženy, zatím nejsou. Projekt se ale údajně týká přibližně osmi tisíc domů postavených mezi lety 1950 a 1970. Strženy ale mohou být i dalších domy, které se nachází ve vybrané oblasti. Podmínkou pro zbourání je podle radnice souhlas obyvatel domu. Vybraný dům strhnou pouze v případě, že drtivá většina jeho obyvatel bude se stržením souhlasit. Pro tento účel provede radnice rozsáhlý průzkum.

V Moskvě se už zformovalo silné protestní hnutí, uvádějí Vedomosti. Mnohé závisí na tom, jakým způsobem město průzkum provede, dodává list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám