Hlavní obsah

Moskva se zaměřuje na „vládnoucí juntu v Kyjevě“, tvrdí velvyslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciální vojenská akce, kterou ve čtvrtek ráno vyhlásil šéf Kremlu na Ukrajině je namířena proti „juntě, která je u moci v Kyjevě, nikoliv proti ukrajinskému lidu“, prohlásil podle serveru německého týdeníku Focus Vasilij Něbenzja, ruský velvyslanec při OSN. Uvedl to na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN v New Yorku. Putin oznámil „vojenskou operaci“ na Ukrajině ve čtvrtek ráno, krátce poté byly v několika ukrajinských městech slyšet výbuchy.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Zasedání Rady bezpečnosti OSN

Článek

„Rusko nepodniká kroky proti ukrajinskému lidu, ale proti juntě, která je u moci v Kyjevě,“ řekl Něbenzja. Exploze byly zaznamenány po páté hodině místního času (po 4:00 SEČ) kromě Kyjeva také v Oděse, Mariupolu, Charkově, Kramatorsku, Záporoží. Z ukrajinského Donbasu přicházejí zprávy o silném ostřelování.

Ukrajinská agentura Unian informuje, že pod útokem se ocitla řada ukrajinských vojenských objektů. Úderům zřejmě čelí především jednotky protivzdušné obrany, letecké základny a systémy řízení.

Z ukrajinského Donbasu přicházejí zprávy o silném ostřelování, uvádí dále Unian. Podle AFP byly výbuchy slyšet také v Mariupolu na jihovýchodě. Letiště Kyjev-Žuljany zrušilo nejbližší lety, uvádí Interfax. Veřejnoprávní televize informovala, že Ukrajina uzavřela celý svůj vzdušný prostor.

Reklama

Výběr článků

Načítám