Hlavní obsah

Moldavsko se hněvá: Pas na jméno Popa jsme žádnému Rusovi nevystavovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kišiněv/Praha

Kišiněv se v úterý důrazně ohradil proti „zvěstem”, že Moldavsko vydalo cestovní pas pro ruského občana Alexandra Petrova, píše ruská agentura Interfax. České úřady v sobotu vyhlásily pátrání po dvou ruských občanech, kteří se prokazovali pasy na jména Alexandr Petrov a Ruslan Boširov a posléze také cestovními doklady Moldavska a Tádžikistánu.

Foto: Bellingcat

Agenti GRU Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin používali pasy Tádžikistánu na jméno Ruslan Tabarov a Moldavska na jméno Nicolai Popa.

Článek

Tito dva muži byli podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana objednáni do muničního skladu ve Vrběticích v době, kdy v něm v roce 2014 došlo k prvnímu výbuchu.

Podle dostupných informací se ve skutečnosti jedná o agenty ruské vojenské tajné služby GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu.

Dvojice podle médií do ČR přicestovala s použitím ruských krycích dokladů se jmény Alexandr Petrov a Ruslan Boširov. České úřady informovaly, že následně se muži prokazovali pasem Moldavska na jméno Nicolai Popa a pasem Tádžikistánu na jméno Ruslan Tabarov.

Bulharský obchodník popírá export munice z ČR na Ukrajinu

Evropa

„Ruskému občanovi Alexandru Petrovovi nebyl vydán cestovní pas na jméno moldavského občana Nicolaje Popy,“ napsal v úterý Interfax s odvoláním na moldavskou agenturu státních služeb, která má podle něj pod kontrolou databázi se všemi typy moldavských dokumentů.

Žádný Popa neexistuje, doklad patřil někomu jinému

Moldavský úřad Interfaxu sdělil, že ve státním registru nefiguruje občan se jménem Nicolai Popa a datem narození 18. července 1979. Toto jméno a datum narození uvádí Policie České republiky ve své žádosti o pomoc s pátráním po obou mužích. Moldavská agentura podle Interfaxu doplnila, že cestovní doklad s číslem A3194368 byl vydán osobě s jiným jménem a jiným datem narození.

Žalobce Zeman: Výbuchy ve Vrběticích neprověřujeme jako teroristický útok

Domácí

Nejvyšší žalobce Zeman uvedl, že na základě kriminalistického zkoumání byli dva hledaní ruští občané ztotožněni s útočníky z britského Salisbury, kde byl v roce 2018 otráven bývalý ruský tajný agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija. Rusko podíl na útoku na Skripala odmítá.

Za vrbětickým útokem stál zřejmě celý tým ruských agentů

Domácí

Agenti GRU jsou podezřelí nejen z toho, že stojí za výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích z roku 2014, ale i z pokusu o otravu Skripala nebo bulharského obchodníka se zbraněmi Emiliana Gebreva, který měl zbraně a munici z vrbětického skladu přeprodat dál.

Reklama

Výběr článků

Načítám