Hlavní obsah

Moldavsko a Gruzie požádaly o vstup do Evropské unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kišiněv

Moldavsko ve čtvrtek požádalo o vstup do Evropské unie. Oficiální žádost podepsala prezidentka země Maia Sanduová. Dokument by měl dorazit do Bruselu v nadcházejících dnech, informovala agentura Reuters. O vstup do EU dnes rovněž zažádala Gruzie.

Foto: Profimedia.cz

Prezidentka Moldavska Maia Sanduová

Článek

"Chceme žít v míru, demokracii a svobodě," řekla Sanduová na tiskové konferenci v Kišiněvě. "Trvalo 30 let, než Moldavsko dospělo, ale dnes je země připravená přijmout zodpovědnost za svou vlastní budoucnost," řekla prezidentka před kamerami.

Také Gruzie dnes oficiálně předložila žádost o vstup do Evropské unie, oznámil podle agentury AFP premiér země Irakli Garibašvili poté, co podepsal příslušný dokument.

"Gruzie je evropská země. Naše země v průběhu mnoha století patřila k oblasti evropské kultury a civilizace a i dnes přispívá cenným vkladem k její ochraně a rozvoji," citovala premiérova slova agentura Anadolu. Gruzie, Moldavsko ani Ukrajina zatím nepatří mezi kandidátské země. V úterý ale Evropský parlament vyzval unijní orgány, aby pracovaly na přiznání tohoto postavení pro Ukrajinu a aby ji začlenily do jednotného unijního trhu.

Europoslanci vyzvali, aby se Ukrajina stala kandidátem vstupu do EU

Evropa

S Gruzií EU rozvíjí vztahy na základě takzvané dohody o přidružení, díky níž se například snížila cla pro podniky vyvážející do této zakavkazské země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám