Hlavní obsah

Moderátor BBC si vodil dívky do sesterny v nemocnici, kterou sponzoroval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Na někdejšího slavného moderátora britské stanice BBC Jimmy Savilea se valí další a další nařčení ze sexuálního zneužívání nezletilých. Bývalý zaměstnanec nemocnice v Leedsu nově vypověděl, že Savile dostával klíče od sesterny, kam si nad ránem vodil slečny, jež byly jako omámené jeho věhlasem. Banka NatWest následně uvedla, že v důsledku nařčení zmrazila milióny na účtu z pozůstalosti Jimmy Savila.

Foto: Profimedia.cz

Jimmy Savile

Článek

Bývalý zaměstnanec Terry Pratt vypověděl, že se Savile s náctiletými dívkami v 80. letech ukázal v nemocnici Leeds General Infirmary několikrát do měsíce. Přicházeli v noci a před úsvitem odcházeli. Savilea v nemocnici léta dobře znali. Televizní hvězda se zařízením spolupracoval a finančně mu pomáhal.

Savile se v noci ukázal vždy s jinými dívkami. Pratt uvedl, že nevypadaly jako prostitutky, ale spíše jako naivní mladé ženy, které byly omámeny aureolou slávy moderátora dětského pořadu Jim’ll Fix It a hitparády Top of the Pops. Savile s nimi obvykle dorazil hodinu, dvě po půlnoci a okolo páté hodiny ranní byli pryč.

„Přišel na recepci a recepční mu řekl: ‘Tady je klíč, Jime, určitě mi ho přines zpátky.’,“ popsal návštěvy Pratt. Dodal, že tehdy by nikoho nenapadlo o praktikách slavného moderátora promluvit. „Nedovolili jsme si to. Abych pravdu řekl, báli jsme se ho,“ řekl.

Ozvali se i z dalších nemocnic

Britská policie prošetřuje přes 300 nařčení proti Savileovi. Počátkem října oznámil bývalý pacient nemocnice Broadmoor ve městě Crowthorne, kterou také Savile a jeho nadace finančně podporovali, že ho moderátor zneužil. Dodal, že Savile měl v 70. letech v zařízení dokonce vlastní pokoj.

Podezření na zneužívání dětí se objevila i v třetí podporované nemocnici Stoke Mandeville.

V souvislosti s nařčeními, která se rok po smrti slavného moderátora vyrojila, se Savilem a děním kolem něj zabývá hned šest vyšetřovacích týmů.

Policejní vyšetřování se týká obviněními ze sexuálního zneužití. Stanice BBC zase vyšetřuje, jak se naložilo s nařčeními, která se objevila už v minulosti, jaké byly vzorce chování na jejích pracovištích v minulosti, a jaké jsou dnes, proč vedení televize loni odvolalo vysílání reportáže v pořadu Newsnight, která se zabývala nařčeními.

Ministerstvo zdravotnictví pak vyšetřuje působení Savilea ve zmíněných třech nemocnicích, kterým dával peníze a také je pomáhal dál sponzorovat. V neposlední řadě se kauzou zabývá prokuratura, zkoumající, jak to, že bylo v roce 2009 navzdory obviněním rozhodnuto, že Savile nebude stíhán.

Mezitím banka NatWest oznámila, že zmrazila majetek z pozůstalosti moderátora v hodnotě okolo čtyř miliónů liber (přes 120 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám