Hlavní obsah

Mluvit s Ruskem formou požadavků je zbytečné, reaguje Kreml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Mluvit s Ruskem formou požadavků nemá perspektivu, řekl podle agentury TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tak na středeční výzvu českého ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD), aby Moskva umožnila do čtvrtečního poledne návrat všech vyhoštěných českých diplomatů, jinak Česko sníží počet pracovníků na ruské ambasádě v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

„Prezident Putin dnes během proslovu na Federálním shromáždění hovořil o marnosti rozhovorů s Ruskem na bázi požadavků,“ odpověděl Peskov na dotaz, zda bude Moskva uvažovat o požadavku českého ministra zahraničí Kulhánka.

Putin: Rusko tvrdě odpoví na provokace

Evropa

Kulhánek na tiskovém briefingu po zhruba půlhodinovém večerním jednání s ruským velvyslancem v ČR Alexandrem Zmejevským sdělil, že Rusko má čas do čtvrtečních 12:00, aby umožnilo návrat všech 20 vyhoštěných diplomatů v Moskvě.

Pokud tak neučiní, ministr ve čtvrtek odpoledne rozhodne o snížení počtu pracovníků ruské ambasády v Praze tak, aby odpovídal stavu na českém velvyslanectví v Moskvě.

Ultimátum pro Rusko: Umožněte do čtvrtka návrat českých diplomatů, jinak vám paralyzujeme ambasádu v PrazeVideo: ČTK

Ultimátum Rusku: Umožněte hned návrat českých diplomatů, jinak vám paralyzujeme ambasádu v Praze

Domácí

Česko má aktuálně v hlavním ruském městě na ambasádě pět diplomatů a 19 pracovně technických pracovníků.

Česko minulý týden sáhlo k vyhoštění 18 ruských diplomatů, kteří byli identifikováni jako ruští zpravodajci. Jednalo se o reakci na zjištění, že do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 měla být zapletena ruská tajná služba GRU.

Rusko v rámci odvety vyhostilo z Moskvy 20 českých diplomatů. Znalci i čeští politici to označili jako asymetrickou reakci na krok České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám