Hlavní obsah

Mlč a nekaž závody. Oxfordská univerzita údajně tlačila na dívku, ať zatají znásilnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oxford

Oxfordská univerzita čelí nařčení, že tlačila na studentku, aby pomlčela o údajném znásilnění. Neměla prý případem kazit tradiční veslařské závody s rivaly z Cambridge. Když chtěla členka univerzitního týmu o jednání školy promluvit s novináři, měla jí univerzita hrozit, že kvůli ní přijdou o sponzory závodu. Informoval o tom deník The Telegraph.

Foto: Mike Egerton, Reuters

Ženský veslařský tým Oxfordu po prohraném závodu s týmem Cambridge

Článek

Znásilněním měl na konci října skončit alkoholem prosycený studentský mejdan. Nejmenovaná studentka tvrdí, že přebrala a přišla k sobě u spolužáka v pokoji při souloži, k níž nedala a ani nebyla s to dát souhlas.

Spolužák, který je členem atletického týmu, sice obvinění ze znásilnění odmítá, týden po incidentu ale dívce poslal omluvný dopis. „Hluboce lituji, že jsem ti ublížil a překročil hranici,“ napsal podle Daily Mailu.

Na policii dívka nešla, dva dny poté ale prý skutečnost ohlásila vedení atletického družstva. Zároveň požádala univerzitu o psychologické sezení a předala oficiální oznámení tamnímu proktorovi, tedy úředníkovi, který řeší se studenty právní záležitosti.

Téměř všechny mladé Britky zažily sexuální obtěžování, ukázal průzkum

Evropa

Ten se tím ale vzhledem k tomu, že znásilnění neoznámila na policii, odmítl zabývat, a tak se studentka rozhodla promluvit s novináři. Bylo to zrovna v době příprav na letošní ročník tradičních veslařských závodů mezi týmy oxfordské a cambridgeské univerzity, které se konaly 4. dubna.

Poté, co svůj příběh dívka odvyprávěla médiím, ji univerzita požádala, aby zavolala vedoucí ženského veslařského klubu, profesorce Leanne Hodsonové. Konverzace s ní ale nedopadla vůbec dobře.

„Cítila jsem se pod nátlakem. Profesorka Hodsonová mě obvinila ze zkažení svátku a řekla, ať se zamyslím na tím, jaký to bude mít dopad na reputaci závodu, na sponzory a ať si uvědomím, že by mohl být závod úplně zrušen,“ svěřila se studentka Telegraphu.

Oxfordská univerzita odmítla případ komentovat, ale ujistila, že bere všechna podezření ze sexuálních útoků vážně. „Na všechna oznámení sexuálního násilí a obtěžování vždy reagujeme obratem a řešíme je co nejrychleji,” uvedl mluvčí univerzity. Možnost odborného poradenství je podle univerzity zajištěna.

Zda se dívka nakonec obrátí na policii, není zatím jasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám