Hlavní obsah

Mladiství neonacisté vraždili v romské osadě u Lvova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

V romské osadě u Lvova na Ukrajině o víkendu útočili mladiství neonacisté. Skupina maskovaných mladíků vyzbrojena noži a tyčemi zavraždila 24letého muže a zranila další čtyři lidi včetně desetiletého chlapce. Dva z útočníků jsou ve vazbě, uvedla v úterý agentura AFP. V zemi rostou obavy ze vzestupu rasového násilí, případ totiž není v poslední době ojedinělý.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Na dva mladistvé byla uvalena vazba,” řekla agentuře AFP k případu mluvčí lvovské prokuratury Julija Ševčenková a dodala, že na rozhodnutí soudu o uvalení vazby čeká ještě dalších šest mladistvých.

Vražedný útok z noci na neděli média připisují dosud málo známé organizaci neonacistické mládeže. Policie zadržela celkem osm lidí – 20letého mladíka, který je podezřelý, že útok zorganizoval, a sedm předpokládaných útočníků ve věku 16 až 17 let, zadržených na místě.

Podle policejního komuniké byl při střetu bodnou ranou nožem zabit 24letý Rom. Hospitalizováni byli kvůli zraněním způsobeným rovněž noži 19letý mladík, 30letá žena a 10letý chlapec.

Pátý útok za dva měsíce

Podle médií šlo o pátý útok na romský tábor na západě Ukrajiny provedený za poslední dva měsíce.

V dubnu útočníci spálili stany v romském táboře v Kyjevě. Pronásledovali přitom romské ženy a malé děti, házeli po nich kamení a stříkali na ně pepřové spreje. Další podobné incidenty se ve Lvově odehrály už dříve, stejně jako v Ternopilu.

Náčelník ukrajinské policie Serhij Knjazev podle serveru TSN uvedl, že víkendový útok měl podle plánu organizátora trvat nejvýše čtyři minuty; kromě osmi zadržených v případu figuruje dalších 14 podezřelých. „Je to širší problém, týká se celé společnosti,” poznamenal.

Útok média připisují neonacistickému uskupení Střízlivá a zlá mládež, které nejspíš vzniklo teprve nedávno a které na sociálních sítích sleduje jen několik desítek lidí.

Podle odhadu Rady Evropy romská menšina na Ukrajině čítá více než čtvrt miliónu lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám