Hlavní obsah

Mladičova pomocníka odsoudili za genocidu v Srebrenici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag
Aktualizováno

Bývalý bosenskosrbský generál Zdravko Tolimir byl ve středu v Haagu odsouzen na doživotí za genocidu. Podle verdiktu Mezinárodního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) se v roce 1995 podílel na likvidaci více než sedmi tisíc bosenských muslimů ve Srebrenici.

Foto: Peter Dejon, Reuters

Zdravko Tolimir (vpravo) u soudu v Haagu

Článek

Tři soudci tribunálu 64letého Tolimira uznali vinným ze spoluodpovědnosti na zločinech proti lidskosti, kterých se dopustily bosenskosrbské jednotky během války v letech 1992 až 1995.

Tolimir, který byl dopaden v Srbsku v roce 2007 po dvou letech na útěku, se u soudu hájil sám. Vinu nikdy nepřiznal. Tvrdil, že zabíjení v Srebrenici bylo součástí vojenské operace proti teroristům, a ne masakrem.  Tvrdil, že "nedával rozkazy během bojů" a nebyl přítomen ve Srebrenici.

Podle soudce Christopha Flüggeho byl Tolimir naopak "plně obeznámen s opovrženíhodnými zločineckými operacemi (prováděnými ve Srebrenici) a sám se podílel na splnění jejich cílů.  Soudce Flügge ve zdůvodnění rozsudku mimo jiné poukázal na to, že Zdravko Tolimir byl "pravou rukou" bývalého vrchního velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče, který je považován za hlavního strůjce masakru ve Srebrenici.

Tolimir je dalším Srbem odsouzeným za válečné zločiny. Chorvaty a kosovské Albánce soud naopak osvobodil. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám