Hlavní obsah

Mladiče vyvedli ze soudní síně, obvinil svědka ze lži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Bývalý vrchní velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladić byl ve středu vyveden ze soudní síně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY), u něhož je obžalován z válečných zločinů. Podle agentury AFP se to stalo poté, co obvinil jednoho ze svědků obžaloby ze lži.

Foto: Toussaint Kluiters/Pool, Reuters

Ratko Mladić u soudu

Článek

Výslechem tohoto svědka začala další fáze procesu, která je věnována předpokládané roli Mladiče při masakru osmi tisíc muslimských mužů a chlapců ve Srebrenici v červenci 1995.

Chráněný svědek označovaný kvůli utajení jako RM346 před soudci vylíčil, jak byl zajat Mladičovými muži, když se snažil ze Srebrenice uniknout. Posadili ho s dalšími muslimskými muži do autobusu a odvezli na místo, kde už byly nakupené mrtvoly. Tam také celé osazenstvo autobusu postřílela desetičlenná skupina bosenských Srbů. Jemu se prý podařilo přežít, protože byl jenom zraněn a předstíral, že je mrtvý.

Asi hodinu po začátku slyšení 71letý Mladić svědkovi něco přímo řekl. Na základě toho byl vyveden.

"Je zbytečné říkat, že takové připomínky jsou nevhodné," prohlásil soudce Alphons Orie poté, co nařídil Mladiče vyvést. Posléze nicméně naznačil, že zcela neporozuměl, co Mladić řekl, a požádal obhájce a svědka, aby mu řekli, co slyšeli obžalovaného říci.

"Řekl, že jsem si všechno vymyslel a že lžu," sdělil svědek soudci a dodal, že když byl Mladić vyváděn ven, urážel ho: "Ty mě necháš vyvést. Lžeš, ty Turku, ty turecký zkurvysynu."

Podle Maldičova právníka ale jen obvinil svědka z překrucování důkazů a z toho, že se výpověď nabifloval," uvedla srbská televize RTS.

V procesu s Mladičem, který začal loni v květnu, má být ještě vyslechnuto kolem 80 svědků. Obžaloba podle AFP zatím probírá obecně úlohu bývalého generála ve válce v Bosně. V letech 1992 až 1995 při ní přišlo o život více než 100 000 lidí a 2,2 miliónu jich muselo opustit domovy.

Bývalý velitel armády bosenských Srbů je obžalován z válečných zločinů, ze zločinů proti lidskosti a z genocidy. Hrozí mu za to doživotní vězení. Je mu přičítána především odpovědnost za masakr ve Srebrenici a za ostřelování Sarajeva, při němž zahynulo přes 11 500 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám