Hlavní obsah

Mladiče předloni léčili s rakovinou v bělehradské nemocnici, v Haagu ho hospitalizovali

– Haag • Aktualizováno

Bývalý velitel bosenskosrbských sil generál Ratko Mladić byl v roce 2009, tedy v době, kdy byl ještě na útěku, léčen v bělehradské nemocnici s rakovinou. Uvedl to ve čtvrtek jeho právní zástupce Miloš Šaljić. Má podle něj ne-Hodgkinův lymfom a prodělal operaci i chemoterapii. Ve čtvrtek byl v Haagu hospitalizován.

Foto: Reuters

Ratko Mladić

Článek

Mladić, kterého čeká v pátek v Haagu první stání, byl ve čtvrtek večer převezen do tamní vězeňské nemocnice. Jeho zdravotní stav je podle jeho advokáta neuspokojivý. Pátečního prvního stání u soudu by se ale zúčastnit měl, uvedla ČTK.

"Ratko Mladić je ve vězeňské nemocnici. Léta se mu nedostávalo dostatečné zdravotní péče a jeho stav není dobrý," sdělil agentuře Reuters bělehradský advokát Aleksandar Aleksić, který bude generála před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) při prvním stání zastupovat.

Právní zástupce také potvrdil, že devětašedesátiletý Mladić má bezvládnou jednu ruku po srdečním infarktu před několika lety. Mentálně je prý ale v pořádku.

Rakovina

Šaljić předložil agentuře AP dokumenty, které nemoci i její léčení potvrzují. S ne-Hodgkinovým lymfomem se léčil od 20. dubna do 18. července. V dokumentu, který předložil, je ale začerněno jméno nemocnice i jména lékařů, kteří jej ošetřovali. Pravost dokumentu zatím nebyla potvrzena.

Mluvčí mezinárodního tribunálu pro bývalou Jugoslávii ICTY Nerma Jelacičová odmítla komentovat dokumenty, které Šaljić předložil.

Srbské úřady jeho tvrzení popřely. Ministr obrany Dragan Sutanovać řekl agentuře AP: "Opravdu nevěřím tomuto příběhu, ale budeme jej vyšetřovat." Pokud by byl pravdivý, ukázalo by se, že srbské úřady v pátrání po Mladičovi fatálně selhaly a že generál měl velkou podporu. [celá zpráva]

Šaljić už dříve uváděl, že Mladić prodělal tři mrtvice a dva srdeční infarkty. Snažil se prokázat, že jeho mandant je příliš nemocný na to, aby mohl být vydán. [celá zpráva]

Představitelé ICTY se ale bojí, aby Mladić nezemřel v haagském vězení, jako se to stalo v případě bývalého srbského prezidenta Slobodana Miloševiče. Ten zemřel v cele v roce 2006 na infarkt čtyři roky po zahájení procesů. Šaljić uvedl, že dokumenty o léčení Mladiče dostal v pondělí. „Volal mi člověk, jestli mám zájem o dokument, který by zabránil vydání Mladiče do Haagu.“

Mladiče bude hájit srbský advokát ex offo

Při pátečním prvním jednání Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v kauze bývalého velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče bude obžalovaného zastupovat soudem ustanovený bělehradský advokát Aleksandar Aleksić. Oznámil to ve čtvrtek v Haagu tribunál. Mladić se musí do třiceti dnů vyjádřit, zda se cítí vinen, či ne

Podle pravidel tribunálu Aleksić navštíví Mladiče ve věznici v Scheveningenu a bude s ním hovořit o obsahu obžaloby. Mladić se může rozhodnout, zda se při pátečním jednání vyjádří o vině, anebo zda toto prohlášení odloží o měsíc. Protože nemá ještě tým obhájců, čeká se, že se vyjádří později. Aleksić ho bude zastupovat jen při úvodním jednání o vině či nevině.

Aleksić v současné době u haagského tribunálu působí jako obhájce Stojana Župljanina, který je obviněn ze zločinů spáchaných na lidech nesrbské národnosti v Bosně v roce 1992, kdy byl šéfem policie v Banja Luce.

Dříve Aleksić před tribunálem hájil bývalého generála jugoslávské armády Nebojšu Pavkoviče, který byl zatím nepravomocně odsouzen ke 22 letům vězení za zločiny spáchané v roce 1999 vůči kosovským Albáncům.

Aleksić v bělehradských advokátských kruzích proslul i tím, že nedávno zachránil před vězením srbskou populární zpěvačku Světlanu Ražnatovičovou, zvanou Ceca. Byla obviněna z finančních machinací a nedovoleného ozbrojování, za což jí hrozilo až 15 let vězení. Ceca je vdova po obávaném veliteli srbských polovojenských jednotek Željku Ražnatovičovi známém pod přezdívkou Arkan.

NeHodgkinův lymfom

Lymfom je nádorové onemocnění lymfatického sytému. Buňky lymfatického systému se začnou nekontrolovaně množit. Postižená uzlina zduří. Kromě uzlin může být postižena i kostní dřeň, játra, slezina i varlata nebo mozek.

Ne-Hodgkinovy lymfomy (NHL) představují asi pět procent případů rakoviny. Chemoterapie i ozařování jsou v jejich případě účinné, i když některé typy se opakovaně vracejí

Pokud jsou nasazeny vysoké dávky chemoterapeutik, musí se provádět transplantace krvetvorných buněk.

Reklama

Související články

Mladić bude vydán do Haagu, rozhodl srbský soud

Bývalý generál bosenskosrbské armády Ratko Mladić bude vydán k soudu do Haagu. Soud v Bělehradě ho v pátek uznal schopným čelit vydání a obviněním z genocidy...

Výběr článků

Načítám