Hlavní obsah

Mladić počítá s vydáním do Haagu, pátrání po něm komplikovali příbuzní

Novinky,
Bělehrad
Aktualizováno

Srbsko chce vypátrat všechny lidi, kteří bosenskosrbskému generálovi Ratkovi Mladičovi pomáhali vyhýbat se 16 let dopadení. Uvedl to v sobotu srbský prezident Boris Tadić s tím, že každý, kdo mu pomáhal, bude stíhán, informovala BBC. Pátrání ztěžovali příbuzní. Generál počítá s tím, že bude vydán.

Článek

Den před demonstrací srbských radikálů a ultranacionalistů na podporu Mladiče generál vyzval své stoupence ke klidu. "Vyzývá lidi ke klidu, nechce krveprolití, nechce být příčinou nepokojů," řekl advokát Miloš Šaljić. Podle něj si je Mladić vědom toho, že bude vydán do Haagu. Jen si chce předtím odpočinout.

Pátrání po Mladičovi  ztěžovali blízcí

„V následujících několika dnech získáme obraz, co se dělo v posledních dvou a půl letech, a dokonce možná v posledních šestnácti letech,“ uvedl Tadić a dodal: „Pro nás je to velmi důležité.“

Prezident doplnil, že Mladićovi pomáhali i "někteří lidé patřící ke státnímu systému“. Vyšetřování se má zaměřit především na členy srbské policie a armády, kteří mu pomáhali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Manželka Ratka Mladiče a jeho syn dorazili k souduVideo: Reuters

V sobotu byli u soudu opět syn a manželka Ratka Mladiče.

Podle Tadiče pomoc ze strany lidí napojených na stát značně poklesla poté, co padla vláda Slobodana Miloševiče.

Tadić také zmínil, jak obtížně se po Mladičovi pátralo a jaké překážky byly vyšetřovatelům kladeny ze strany příbuzných: „On má mnoho, mnoho příbuzných, nejen v Srbsku, ale i v dalších zemích regionu, v Bosně a v Hercegovině i v Makedonii. To

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám